IPSOS: Na jaké úrovni by ČR měla prosazovat své zájmy?


Libor Škácha, Euroskop, 7. 11. 2016

Do jaké míry by měly členské státy prosazovat své zájmy na úrovni států nebo společně jako EU? Tuto otázku položil podzimní průzkum společnosti Ipsos pro Euroskop.

Podle dvou třetin respondentů by se hospodářské zájmy měly prosazovat na úrovni národních států. Pouze jedna čtvrtina dotázaných se domnívá, že by se měly řešit spíše či zcela na úrovni Evropské unie.

„Ekonomické otázky jsou problémem, který se týká každodenního života obyvatel. Lidé proto mají pocit, že především ekonomické zájmy by měly být prosazovány na úrovni jednotlivých států,“ okomentoval výsledky spoluautor výzkumu Michal Kormaňák ze společnosti Ipsos.

Prosazování zájmů

Bezpečnostní problematika by dle nepatrné většiny respondentů měla plně spadat do kompetencí národního státu, jenž je jimi vnímán jako garant těchto zájmů. Naproti tomu více než třetina dotázaných uvedla, že by se dle jejich mínění měly tyto záležitosti řešit spíše (25 %), nebo zcela (10 %) na celoevropské úrovni.

Zahraničně-politické otázky by se dle nadpoloviční většiny dotázaných měly prosazovat na úrovni jednotlivých států a dle téměř jedné třetiny spíše na úrovni unijní. Nejvyšší podpora je pozorovatelná u respondentů nad 50 let.

Dále je z výsledků šetření patrné, že zejména starší lidé ve věku 50–65 let jsou pro obhajobu těchto zájmů na úrovni národních států, a to jak v otázce ekonomické, tak otázce zahraničně-politické.

Autor: Libor Škácha, Euroskop

Sdílet tento příspěvek