Euroskupina uvolní další peníze pro Řecko

11.10.2016
Euroskop, čtk

Ministři financí eurozóny v pondělí souhlasili s vyčleněním částky 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy Kč) pro Řecko, u zbývajících 1,7 miliardy eur (45,9 miliardy Kč) bude jasno do konce měsíce. Po jednání v Lucemburku to novinářům oznámili šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem a evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) tak dnes od ministrů dostal zelenou k tomu, aby do Atén poslal jen část ze zbývajících 2,8 miliardy eur (75,7 miliardy Kč). Ty jsou součástí aktuálního záchranného programu, jehož objem činí 10,3 miliardy (278,3 miliardy Kč).

Šéf ESM Klaus Regling novinářům řekl, že fond peníze fakticky Aténám uvolní na příštím jednání svého představenstva, což bude až za dva týdny. Pokud už do té doby budou k dispozici zatím chybějící statistické informace ohledně toho, jak řecká ministerstva a další úřady platily o prázdninách své závazky, bude moci ve stejnou chvíli ESM uvolnit i zbylých 1,7 miliardy eur.

Řecko podle ministrů podmínky splnilo

Ministři financí zemí eurozóny v pondělí přijali závěr věřitelských institucí, že Řecko splnilo patnáct klíčových podmínek, které byly vyžadovány před dokončením první prověrky stávajícího programu. Dijsselbloem dnes v této souvislosti připomněl úsilí Atén reformovat penzijní systém a energetiku, posílit bankovní dohled, ustavit agenturu dohlížející na příjmy státní pokladny a pokročit v privatizačním programu.

Řecko, které se už v roce 2010 propadlo do hluboké finanční krize, se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by výměnou za bolestivé reformy mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč).

Postoj MMF je i nadále zdráhavý

Ani po více než roce se svými penězi do programu stále plně nezapojil Mezinárodní měnový fond (MMF), i když Německo jeho účast vyžaduje. MMF má totiž stále pochybnosti o udržitelnosti řeckého dluhu za stávajících podmínek programu.

Podle dnešních slov komisaře Moscoviciho umožňuje dokončení první prověrky začít práce na druhé revizi tříletého programu, kdy se pozornost od prosazení reforem přesune k jejich realizaci. Experti by měli do Atén odjet už ve druhé polovině října.

Do konce roku by podle komisaře navíc mohlo být možné domluvit se na „globální dohodě“, která by se týkala také otázky dluhové úlevy zadlužené zemi. Dijsselbloem dnes poznamenal, že okolo zapojení MMF by bylo dobré mít jasno co nejdříve.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek