Státy EU hledají společný postup při řešení nedostatku léků

04.10.2016
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie hledají společný postup při řešení nedostatku léčiv v unii. Vyplývá to z prohlášení slovenského ministra zdravotnictví Tomáše Druckera po neformálním jednání ministrů zdravotnictví zemí evropské osmadvacítky.

„Co nás rozděluje, je hospodářský aspekt a pozice členských zemí. Země mají různý pohled na otázku volného pohybu zboží. Z vícero zemí zaznělo, že by bylo potřeba posoudit, zda je lék regulérním zbožím nebo nikoliv,“ uvedl před novináři Drucker, jehož země nyní Radě EU předsedá. Dodal, že důvodem nedostatku léčiv je například jejich export.

„To, na čem jsme se shodli, je, že máme zájem, aby pacient měl k dispozici léky, které na trhu jsou. Musíme postupovat společně, protože rozdrobenost vytváří slabší pozici Evropské unie,“ řekl slovenský ministr.

Česko podporuje celoevropský postup

Společný postup unijních zemí prosazuje i Česko. „Česká republika plně podporuje myšlenku společného řešení nedostatku léčivých přípravků, a to včetně zavedení společného informačního systému, který umožní rychlý přístup ke sdílení informací, nejnovějšího vývoje a zkušeností. Zároveň podpoří atraktivitu trhů pro výrobce léčivých přípravků a tím i garanci dostupnosti a trvalosti dodávek léčivých přípravků,“ uvedl během jednání Svatopluk Němeček.

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis řekl, že každá země čelí problémům v souvislosti s léky a že trh s léky je v EU ve srovnání například s Čínou roztříštěn. Coby možné řešení nastínil například regionální spolupráci států.

Komisař chce zvýšit důvěru ve vakcinační programy

Andriukaitis se rovněž vyslovil pro zlepšení vakcinačních programů na národní úrovni, protože v Evropě je podle něj nejnižší důvěra veřejnosti v bezpečnost očkovacích vakcín.

Ministři na schůzce hovořili také o složení potravin v souvislosti s rozšiřující se obezitou v Evropě. „Velmi vysoké procento výdajů je vynakládáno na léky na nemoci, které jsou spojeny s obezitou. Změna složení potravin by měla vést k tomu, aby se výskyt těchto onemocnění snížil,“ řekl Andriukaitis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek