Výbor EP podporuje nástup Brita Kinga do komise

13.09.2016
Euroskop, čtk

Příslušný výbor Evropského parlamentu podpořil nástup britského kandidáta Juliana Kinga do funkce komisaře Evropské unie. Na twitteru to uvedl předseda výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Claude Moraes (S&D). Pravděpodobně posledního britského člena Evropské komise má europarlament jako celek potvrdit hlasováním ve čtvrtek.

Dosavadní britský velvyslanec v Paříži King se před výborem představil v pondělí večer. Své vystoupení tam začal ve francouzštině a zdůraznil, že osobně byl vždy hrdý jak na to, že je Brit, tak na to, že je Evropanem a nevidí v tom rozpor.

V týmu Jeana-Claudea Junckera má mít na starosti boj proti terorismu, organizovanému zločinu a počítačové kriminalitě. V pondělí upozornil, že tyto hrozby překračují hranice národních států a tak přesto, že bezpečnost je v EU výlučnou odpovědností hlavních měst, úspěšný boj s nimi je možný jen při úzké vzájemné spolupráci.

King, pokud ho později tento týden europarlament podpoří, nahradí Jonathana Hilla, který se funkce eurokomisaře vzdal, poté co na konci června Britové v referendu rozhodli o vystoupení Británie z Evropské unie. Před poslanci King zdůraznil, že v komisi hodlá pracovat pro „společný evropský zájem“ do chvíle, kdy Britové skutečně z unie odejdou a jeho práce v komisi tak skončí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek