Lucemburský ministr požaduje vyloučení Maďarska z EU

13.09.2016
Euroskop, čtk

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn požaduje vyloučení Maďarska z Evropské unie. S uprchlíky podle něj země zachází skoro hůře než se zvířaty. Nepříliš diplomatické vyjádření šéfa lucemburské diplomacie přinesl dnes deník Die Welt. Asselborn Maďarsko i další země střední Evropy za jejich přístup k migraci kritizuje opakovaně. Takovýto požadavek však ještě nevznesl.

„Nemůžeme přijmout, že jsou masivně porušovány základní hodnoty Evropské unie. Když někdo jako Maďarsko staví ploty proti uprchlíkům před válkou nebo když porušuje svobodu tisku a nezávislost justice, měl by být přechodně nebo v případě nutnosti navždy vyloučen z EU,“ nechal se slyšet Asselborn jen několik dní před bratislavským summitem unie.

Asselborn kritizuje střední Evropu opakovaně

Evropská unie podle lucemburského ministra zahraničí nemůže takové chování tolerovat a vyloučení Maďarska je jedinou možností, jak ochránit hodnoty a soudržnost EU. Asselborn se vyslovil také proto, aby pro pozastavení členství některé ze zemí osmadvacítky nebyla do budoucna potřebná jednohlasnost, ale jen většinové rozhodnutí.

Ministr zahraničí druhé nejmenší země Evropské unie kritikou na adresu zemí visegrádské čtyřky rozhodně nešetří. V květnu například německému deníku Aachener Nachrichten řekl, že při některých výrocích skupiny, do níž patří i Česko, dostává záchvaty.

O maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi zase zhruba před rokem řekl, že by se měl stydět. „Je to muž, který toho v Maďarsku hodně zničil, ale zničil toho i hodně s ohledem na hodnoty Evropské unie,“ poznamenal tehdy.

Sobotka: Nechceme žádné unie v Unii

Český premiér Bohuslav Sobotka vyjádření odmítl. „V těchto dnech diskutujeme o budoucnosti Evropské unie a potřebujeme si zachovat racionální přístup, jednotu a věnovat se společným tématům. Evropa musí zajistit svým občanům bezpečí a prosperitu a udržet si konkurenceschopnost. Prohlubování příkopů a výkřiky o vylučování členských států považuji za nesmysl,“ prohlásil český premiér.

„V červnu jsme se s ostatními lídry EU jednoznačně shodli na pokračování evropské spolupráce ve formátu 27 členských států. Na této dohodě se nic nemění. Nebudeme vytvářet žádné unie v Unii, ani nikoho vylučovat. Evropa musí spolupracovat a zůstat soudržná,“ dodal Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek