Bezpečnost a ekonomické sbližování: Priority ČR pro summit

13.09.2016
Euroskop, čtk

Česká republika bude na pátečním neformálním evropském summitu v Bratislavě prosazovat prohloubení bezpečnosti EU a znovunastartování ekonomického přibližování mezi členskými státy. Mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku schválila v pondělí večer vláda. Summit se uskuteční bez účasti Londýna. Ve slovenské metropoli budou v reakci na výsledek britského referenda představitelé zbylých 27 unijních členů řešit další směřování evropského bloku. Neočekává se, že by setkání přineslo nějaké výrazné rozhodnutí.

Mluvčí vlády Martin Ayrer připomněl, že kabinet dlouhodobě klade důraz na důslednou ochranu vnějších hranic Schengenu a kontrolu lidí, kteří do EU vstupují.

„Jako další krok kupředu v oblasti bezpečnosti bude Česká republika prosazovat prohloubení obranné a bezpečnostní spolupráce. Za klíčovou pro budoucnost EU rovněž česká vláda považuje přibližování ekonomické úrovně jednotlivých členských států, které má být založeno na dobře fungujícím vnitřním trhu stojícím na čtyřech základních svobodách,“ uvedla k mandátu Strakova akademie.

4 témata bratislavského jednání

V Bruselu v pondělí o přípravě páteční schůzky jednali zástupci unijních zemí. Podkladem pro schůzku byl několikastránkový materiál připravený týmem šéfa Evropské rady Donalda Tuska. Jeho nová verze, která zohlední dnešní připomínky členských států, má být na stole do začátku bratislavského jednání.

Pondělní dokument, který získal server Politico.eu, velmi obecně zmiňuje čtyři základní oblasti – od problematiky migrace a ochrany vnějších hranic EU přes otázky vnitřní a vnější bezpečnosti po ekonomický rozvoj. Poslední oddíl měl nadpis „cesta dál“.

Migrační chaos z roku 2015 se nesmí opakovat

Body materiálu opakují některá Tuskova vyjádření z poslední doby, například, že v otázce migrace se nesmí opakovat chaos roku 2015 a že je třeba dál snížit počty přicházejících běženců.

Podle diplomatů by se měla nová verze textu podrobněji soustředit na problematiku vnitřní bezpečnosti EU i společnou evropskou obrannou politiku. Německo a Francie totiž v minulých dnech podle médií z obou zemí přišly s konceptem, který by mohl společnou unijní obranu výrazně posunout kopředu. O podobné věci v minulých dnech mluvily i země ze středu Evropy, včetně České republiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek