Premiéři Visegrádu a Ukrajiny se setkají v Krynici

06.09.2016
Euroskop, čtk

Předsedové vlád zemí visegrádské čtyřky (Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko) budou dnes na jednání v polské Krynici především hledat společný postoj před blížícím se neformálním summitem Evropské unie v Bratislavě. Na dalším jednání, které se dnes v Polsku uskuteční během Ekonomického fóra, se k nim připojí také ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman.

Premiéři zemí V4 vystoupí v Krynici na jednom z panelů, vedle toho najdou čas i na společné jednání. Ukrajinského premiéra pak kromě společné schůzky se špičkami V4 čeká i bilaterální jednání s českým předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou.

Dalšími z témat jednání budou podle informací ČTK konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, budoucnost Východního partnerství či aktuální situace v Turecku.

Příprava na summit o budoucnosti EU

Šéfové vlád V4 probírali svůj postoj pro bratislavský summit už koncem srpna ve Varšavě. Ve slovenském hlavním městě bude 27 unijních členů v závěru příštího týdne již bez účasti Londýna řešit další směřování evropského bloku v reakci na výsledek britského referenda, podle něhož má země opustit EU.

Ekonomické fórum v Krynici je největším setkáním politiků a zástupců ekonomické a obchodní sféry v Polsku, které se každoročně koná na přelomu srpna a září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek