Ministr pro brexit Davis věří v dobrou obchodní dohodu s EU

06.09.2016
Euroskop, čtk

Kontrola přistěhovalectví do Británie nevylučuje dobrou obchodní dohodu s Evropskou unií. V britském parlamentu to dnes prohlásil ministr pro brexit David Davis, kterého premiérka Theresa Mayová pověřila záležitostmi kolem vystoupení Spojeného království z EU. Davis řekl, že nechce zahájení oficiálních rozhovorů uspěchat, vypsání nového plebiscitu o unijním členství odmítá.

„Aktivujeme článek 50 (lisabonské smlouvy, která vystoupení řeší), jakmile to bude možné,“ řekl Davis a dodal, že bude raději, když to učiní o měsíc později, ale správně, než aby to učinil dřív a špatně.

Žádné opakování referenda

Zopakoval také někdejší prohlášení Mayové, že se žádné opravné referendum konat nebude. „Nebude učiněn žádný pokus zbrzdit či zmařit vůli britského lidu, nebude žádný pokus o uspořádání druhého referenda,“ řekl podle agentury Reuters Davis. Většina hlasujících pro setrvání v EU se podle něj s výsledkem již smířila.

Davis v parlamentu hovořil také o budoucím přístupu Británie k jednotnému unijnímu trhu. Brusel již Británii několikrát upozornil, že jí svůj trh otevře jen tehdy, pokud bude respektovat čtyři svobody, a to volný pohyb lidí, zboží, služeb a kapitálu. Spojené království ale chce kontrolovat přistěhovalectví i ze států unie, což by mu přístup na trh EU mohlo znemožnit.

Obchod ano, migrace ne

Davis se nedomnívá, že by v otázce kontroly migrace Londýn musel ustupovat, aby s EU dojednal obchodní dohodu. „Obchodní vztahy mají přinos pro obě strany, nemusíme proto dělat politické obchody, abychom takový vztah měli,“ řekl. Také si nemyslí, že Británie musí být součástí unijního trhu, aby k němu měla přístup.

Ministr se dále vyjádřil k budoucnosti občanů EU, kteří v Británii pracují. Strach podle něj mít nemusí. „Premiérka je rozhodnuta ochránit status unijních pracovníků, kteří v zemi už jsou,“ řekl a dodal, že tito lidé budou mít stejná práva jako britští zaměstnanci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek