Erdogan znovu hrozí EU neplněním migrační dohody

08.08.2016
Euroskop, čtk

Turecko nebude moci dodržet migrační dohodu s EU, pokud unie nesplní ujednání stran bezvízového styku pro turecké občany, řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde. Evropská komise však podle své mluvčí Miny Andreevové dohodu s Tureckem dodržuje, zároveň ji nepovažuje za jediné opatření pro omezení imigrace.

„Evropská unie se k Turecku nechová seriózně. My jsme přijali tři miliony uprchlíků a jedinou starostí EU je, aby nepřišli na jejich území,“ uvedl v rozhovoru Erdogan. Obvinil také unii, že neplní své sliby stran bezvízového styku. „Pokud nebudou naše požadavky splněny, vracení uprchlíků už nebude možné,“ řekl rovněž turecký prezident.

Podle Andreevové EU dodržuje svou část dohody s Tureckem. Mluvčí Evropské komise také podotkla, že březnová dohoda není jediné opatření pro řešení uprchlické krize a že unie je nyní na migraci připravena mnohem lépe než před rokem. O žádném plánu B pro případ, že by Ankara přestala dohodu dodržovat, však mluvčí podle agentury APA mluvit nechtěla.

Ergogan chtěl větší soustrast po puči

Erdogan si v rozhovoru pro Le Monde znovu postěžoval, že Západ nevyjádřil dostatečně soustrast Turecku po pokusu o puč, který si vyžádal na 270 obětí. „Celý svět reagoval na útok proti Charlie Hebdo. Náš premiér se zúčastnil shromáždění v ulicích Paříže,“ uvedl také turecký prezident s odkazem na teroristický útok vůči francouzskému satirickému týdeníku loni v lednu. A dodal, že by očekával, že západní lídři by na pokus o puč reagovali stejným způsobem.

V poslední době se unie s Ankarou dostala do křížku také kvůli prohlášením Erdogana o možnosti znovuzavedení trestu smrti. O ní začali turečtí nejvyšší představitelé hovořit po pokusu o vojenský převrat z poloviny července.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek