Premiéři V4 jednají ve Varšavě o brexitu a budoucnosti EU


Euroskop, čtk, 21. 7. 2016

Předsedové vlád zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) dnes ve Varšavě diskutují o reformě Evropské unie a o procesu vystoupení Británie z EU. Bohuslav Sobotka bude také se svými protějšky ladit společný postoj V4 před nadcházejícími jednáními na evropské úrovni. Jde o první schůzku visegrádských premiérů od 1. července, kdy předsednictví ve skupině převzala Varšava.

Předsedové vlád Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se kvůli brexitu setkali už koncem června v Bruselu před zasedáním Evropské rady. Shodli se, že výsledkem jednání s Brity nesmí být horší postavení občanů EU.

Klíčové je zachování 4 svobod pohybu

Česká vláda bude nadále zastávat postoj, že EU by s Británií neměla vyjednávat o nových vztazích před tím, než Londýn oficiálně oznámí vystoupení. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer.

Základem má být také zachování čtyř základních svobod EU (svoboda pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu). „Vnitřní trh je jedním z největších úspěchů naší integrace, proto ho musíme ochránit. Podmínkou přístupu na vnitřní trh proto musí být i nadále aplikace všech čtyř svobod,“ uvedl před dnešním jednáním Sobotka.

V případě reformy EU chce česká strana prosazovat, aby byla budoucí Evropa méně byrokratická a přiblížila se občanům.

Český premiér Bohuslav Sobotka se zdraví s polskou premiérkou.

Český premiér Bohuslav Sobotka se zdraví s polskou premiérkou Beatou Szydlovou. Zdroj: čtk

V Turecku musí být dodržována lidská práva a svobody

Lídři V4 se budou zabývat rovněž aktuální situací v Turecku, kde po neúspěšném pokusu o puč následují personální čistky. Podle české vlády musí být jakákoliv další spolupráce EU a Turecka podmíněna dodržováním demokratických hodnot, ústavní dělby moci a vlády práva. Zásadní pro další vývoj bude dodržování základních lidských práv a svobod.

Pro českou vládu je nepřijatelné, aby se pokus o puč stal záminkou pro masové čistky a represe proti nenásilným názorovým a politickým kritikům turecké vlády.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek