Institucionální záležitosti v červnu 2016

09.07.2016
Euroskop

Britové se v referendu rozhodli odejít z EU, ta teď řeší, co dál, Evropská rada se poprvé sešla bez zástupců Velké Británie

  • Unie řeší, co se bude dít po britském referendu

  • Evropská rada jednala po BREXITU bez zástupce VB

Krátce…

Britové se v referendu rozhodli odejít z EU, ta teď řeší, co dál

Dne 23. 6. 2016 se ve Velké Británii konalo referendu na základě jeho výsledku by VB měla vystoupit z Unie. Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil: „Nelze zastírat, že jsme si přáli jiný výsledek včerejšího referenda. V žádném případě není možné předpovědět všechny politické důsledky této události. Veškeré postupy pro vystoupení Spojeného království z EU jsou jasně stanoveny ve Smlouvách. Za účelem projednání podrobností ohledně dalšího postupu jsem lídrům navrhl, aby se v rámci summitu Evropské rady uskutečnilo neformální zasedání sedmadvacítky. Lídrům rovněž navrhnu, abychom zahájili širší reflexi, pokud jde o budoucnost naší Unie.“. Jean Claude Juncker, předseda Komise, zdůraznil, že je nutné plně respektovat rozhodnutí britského lidu. Ve společném prohlášení předsedy EP Martina Schulze, předsedy Evropské rady Donalda Tuska, představitele země předsedající Radě EU Marka Rutteho a předsedy Komise Jeana-Clauda Junckera se shodli na tom, že Nové řešení pro Spojené království v rámci Evropské unie, sjednané na zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. 2. 2016, nyní podle dohody nevstoupí v účinnost a zaniká. Vysoká představitelka Federica Mogheriniová zhodnotila britské referendum slovy „EU je a bude i nadále silným hráčem a spolehlivým partnerem na celém světě. Budeme i nadále působit jako hybná síla míru a stoupenec mezinárodní spolupráce a multilateralismu“. Dne 28. 6. 2016 se kvůli referendu konalo mimořádné zasedání EP. Předseda EP Martin Schulz prohlásil, že je to poprvé, kdy bylo plenární zasedání svoláno v tak krátké době. Gianni Pittella (předseda S&D) se vyjádřil, že by britské úřady měly co nejdříve oznámit své záměry o vystoupení z EU. Poslanci následně schválili poměrem 395:200:71 své usnesení, ve kterém vyzvali britskou vládu, aby respektovala demokratické rozhodnutí svých obyvatel prostřednictvím rychlého odstoupení od smlouvy, tedy aktivace čl. 50 Smlouvy o Evropské unii. Vláda ČR jako další představitelé členských států podporovala setrvání VB v Unii a lituje rozhodnutí britských občanů.

Evropská rada se poprvé sešla bez zástupců Velké Británie

Hlavy států a vlád 27 členských států se 29. 6. 2016 sešly společně s předsedou Evropské rady a předsedou Komise, aby projednaly situaci po britském referendu. Zástupci členských států respektují rozhodnutí britským občanů. Oficiální oznámení o vystoupení dle čl. 50 Smlouvy o EU revidované Lisabonskou smlouvou by mělo být dle zástupců provedeno tak rychle, jak jen to bude možné. Do té doby nebudou probíhat žádná jednání týkající se vystoupení. Evropská rada se shodla také na tom, že chce, aby byla Velká Británie nadále blízkým partnerem. V závěrech Evropská rada zdůraznila, že vstup na jednotný trh vyžaduje plnění čtyř svobod.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality