Komise navrhla pokutu Španělsku a Portugalsku za schodek

08.07.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise zahájila disciplinární řízení proti Španělsku a Portugalsku za příliš vysoké rozpočtové deficity v letech 2014 a 2015. Obě země komise doporučila potrestat pokutou, popřípadě zastavením přílivu peněz z evropských fondů, o doporučení Bruselu rozhodnou ministři financí zemí Evropské unie na zasedání, které se bude konat 12. července, sdělilo agentuře Reuters slovenské předsednictví EU.

Španělsko a Portugalsko se tak mohou stát prvními zeměmi eurozóny, které dostanou za překračování tříprocentního limitu finanční pokutu v rozsahu až do 0,2 procenta HDP, pokud neprokážou, že pravidla porušily kvůli „výjimečným hospodářským okolnostem“, nebo samy nenavrhnou nápravné kroky. Ministři mohou odmítnout doporučení komise pouze kvalifikovanou většinou, což je podle Reuters velmi nepravděpodobný výsledek.

Obě země v minulých dvou letech měly deficity vysoko nad hranicí tří procent hrubého domácího produktu (HDP). Navíc nepodnikly dostatečné kroky k jejich odstranění stanoveným tempem, konstatovala komise.

Cíle snížení schodků Španělsko ani Portugalsko nedodržely

Španělsko a Portugalsko se nacházejí v režimu sledování kvůli nadměrným schodkům od roku 2009 v důsledku rostoucích deficitů za finanční krize. Komise jim stanovila cíle postupného snižování schodků, v minulých dvou letech ale Madrid a Lisabon tyto cíle nesplnily. Španělsko loni mělo deficit 5,1 procenta HDP namísto stanovené úrovně 4,2 procent, Portugalsko mělo schodek 4,4 procenta namísto 2,5 procenta HDP.

Rozhodnutí komise může znovu rozvířit spory o rovné a spravedlivé uplatňování rozpočtových pravidel EUpoté, co největší země v minulosti sankcím unikly. Šéf komise Jean-Claude Juncker v květnu sklidil kritiku za výrok, že Francii jeho orgán za trvalé překračování rozpočtového limitu netrestá proto, že „je to Francie“.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek