Prouza do konce července sepíše digitální priority vlády

09.06.2016
Euroskop, čtk

Do konce července by měl vzniknout materiál, který shrnuje priority vlády v digitalizaci státní správy a zmapuje činnost jednotlivých resortů v této oblasti. Dohodli se na tom dnes ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek, vnitra Milan Chovanec a vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza s premiérem Bohuslavem Sobotkou. ČTK to po schůzce řekl Prouza, který bude mít vypracování materiálu na starosti.

„Zároveň jsme se shodli, že by to mělo být téma pro všechny politické strany,“ dodal Prouza. Do diskuse se podle něj zapojí i soukromý sektor. Mezi priority vlády patří vedle rozvoje internetu, zvyšování digitální gramotnosti občanů, rozvoj e-governmentu, tedy elektronické komunikace lidí s úřady, posilování kybernetické bezpečnosti nebo digitalizace průmyslové výroby.

Plán rozvoje internetových sítí bude do listopadu

Do konce června by se měla na vládu dostat průběžná zpráva informující o postupu ministerstva průmyslu v přípravě plánu rozvoje internetových sítí nové generace. Kompletní materiál včetně ověřených dat a připomínek z analýzy sítí od Českého telekomunikačního úřadu by měla vláda dostat na podzim. Do konce listopadu by materiál měl odejít k Evropské komisi, aby nebylo ohroženo čerpání evropských dotací ve výši 14 miliard Kč na stavbu sítí. MPO v současnosti chystá první výzvu na čerpání dotací.

Telekomunikační firmy zastoupené v ICT Unii dnes vyzvaly Mládka, aby Národní plán rozvoje sítí nové generace předložil ke schválení vládě v září. „Považujeme za nezbytné prodiskutovat nedávno prezentované výsledky mapování pokrytí ČR formou veřejné konzultace a zapracovat do národního plánu výstupy navazujících ekonomických analýz, které jsou nezbytné pro jeho obsah a správné zaměření podpory výstavby sítí z evropských fondů,“ uvedla předsedkyně Sekce IT a telekomunikací při Hospodářské komoře ČR Hana Továrková.

ČR se podle průzkumů EU řadí v digitální vyspělosti na průměrné 17. místo z 28 zemí. Využívání digitálních technologií v tuzemské ekonomice přispívá k HDP zhruba třemi procenty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek