Spiegel: Komise chce podporovat jadernou energetiku

17.05.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise chce podporovat jadernou energetiku a stavbu nových reaktorů. Uvedl to dnes německý server Spiegel Online s odvoláním na informace z komise. Rozvoj jaderné energetiky by měl pomoci snížit závislost Evropské unie na dodávkách zemního plynu z Ruska.

Podle plánu by se měly zlepšit podmínky pro investice do jaderné energetiky. Peníze pro tento účel by měl zčásti zajistit Evropský fond pro strategické investice (EFSI) a směřovat by měly i z evropských fondů pro vědu a výzkum.

Podpora jaderné energetiky by měla snížit evropskou závislost na ruském plynu, ale také zajistit, že EU neztratí konkurenceschopnost v jaderném odvětví. Jaderné elektrárny by také měly přispět ke splnění evropského cíle snížit emise oxidu uhličitého (CO2), které reaktory na rozdíl od uhelných nebo paroplynových elektráren nevytvářejí.

Německý odpor proti plánu

V Německu, které chce do roku 2022 odstavit všechny své jaderné elektrárny, se proti plánu zvedl odpor. Opoziční Zelení ihned po zveřejnění zprávy vyzvali ministra hospodářství Sigmara Gabriela, aby záměr na evropské úrovni zablokoval. Němečtí Zelení už letos vyzvali vládu, aby se zasadila o odstavení jaderných elektráren ve všech zemích sousedících s Německem.

V Evropské unii je nyní v provozu 131 jaderných elektráren a plánuje se výstavba dalších 14. V České republice fungují dvě jaderné elektrárny – Temelín a Dukovany. U obou se počítá s rozšířením o další jaderný blok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek