Šest zemí EU žádá Komisi o prodloužení pohraničních kontrol

03.05.2016
Euroskop, čtk

Šest evropských zemí napsalo dopis Evropské komisi, v němž žádají prodloužení dočasných kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru, aby bylo možné lépe monitorovat příliv migrantů. Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Rakousko a Švédsko si přejí prodloužit kontroly na hranicích o dalších šest měsíců, informoval zpravodajský server The Local.

Mluvčí komise uvedla, že dopis je zcela v souladu s březnovým plánem komise na obnovu schengenského prostoru ke konci letošního roku.

V dopise se rovněž uvádí, že ty státy Schengenu, které žádná omezující opatření ještě nepřijaly, by měly mít možnost zavést kontroly, pokud to budou považovat za nutné.

Komise připraví rozhodnutí

„Komise oznámila, že nejpozději k 12. květnu chce mít připravené rozhodnutí, které umožní prodloužení hraničních kontrol podle schengenského hraničního kodexu, tedy v evropském rámci,“ řekla novinářům mluvčí unijní exekutivy Mina Andreevová.

Evropská komise už v březnu uvedla, že pokud budou přetrvávat zjevné nedostatky v ochraně vnější schengenské hranice po 12. květnu, navrhne podle článku 26 schengenského kodexu členským zemím prodloužení kontrol do doby, než budou takové strukturální nedostatky odstraněny.

Jako první kontroly zavedlo Německo

Loni v září osm z 26 členských států schengenského prostoru volného pohybu osob zavedlo pohraniční kontroly s cílem omezit a monitorovat příliv uprchlíků na základě pravidel EU, která umožňují státům obnovit kontroly za jistých okolností maximálně na dobu osmi měsíců.

Německo, které bylo první zemí, jež na hranici zavedla kontroly, dosáhne osmiměsíčního limitu tento měsíc. Pro Dánsko, které začalo s kontrolami na své hranici s Německem v lednu, osmiměsíční termín vyprší v září, pro Švédsko to bude již v červenci.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek