Osm zemí chce po EU záchranný balíček pro chovatele

02.05.2016
Euroskop, čtk

Ministři zemědělství Polska, Slovenska, Maďarska, Česka a dalších čtyř zemí požadují po Evropské unii další záchranný balíček pro chovatele krav a prasat, po jednání to na tiskové konferenci uvedli ministři jednotlivých států. Vedle zemí visegrádské čtyřky podporu požadují Rakousko, Slovinsko, Bulharsko a Rumunsko.

Češi chtějí minimálně stejnou podporu jako loni, kdy získali přes 300 milionů korun. Tutéž částku pro chovatele prasat a krav přidalo loni české ministerstvo zemědělství.

„Řada našich zemědělců se pohybuje pod výrobními náklady a někteří dokonce zvažují ukončení živočišné výroby. I proto žádáme pro producenty v tomto sektoru další mimořádnou kompenzaci minimálně ve stejné výši jako v loňském roce,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Agrární komora ČR požaduje větší podporu

Agrární komora ČR ale chce, aby český ministr prosadil pro zemědělce větší podporu. „Vzhledem k tomu, že ztráta v letošním roce je minimálně dvojnásobná, požadujeme minimálně dvojnásobnou částku,“ uvedla komora.

Podle Jurečky nebude však jednoduché sehnat ani stejný obnos jako loni. I on však připouští, že podpora vzhledem k propadu trhu není adekvátní.

Komora mimo jiné požaduje urychlené schválení dotací pro producenty kvalitního masa, ale také zřízení marketingového fondu, který ministerstvo dlouhodobě slibuje. Přeje si také, aby poslanci schválili zavedení tzv. zelené nafty pro živočišnou výrobu.

Ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal řekl, že tuzemští chovatelé prasat chtějí podat podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který by měl podle nich řešit dumpingové ceny vepřového masa z dovozu.

Problémy s nadprodukcí mléka

Ministři Visegrádské čtyřky, Rakouska, Slovinska, Bulharska a Rumunska vedle přímé podpory požadují zvýšení cen u evropských intervenčních nákupů mléčných produktů.

V Evropě je nadprodukce mléka, jedním z důvodů je kromě zrušení výrobních kvót embargo na dovoz potravin do Ruska. Kvůli Rusku a velkému objemu dovozu je problém i s odbytem vepřového.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek