Norsko přestane vyhošťovat migranty do Ruska

22.03.2016
Euroskop, čtk

Norsko přestane vyhošťovat migranty do Ruska. S odvoláním na místní cizinecký úřad o tom informovala agentura DPA. Svůj krok úřady zdůvodnily tím, že podle jejich informací Moskva posílá vyhoštěné Syřany zpět do válkou sužované vlasti, což odporuje mezinárodním dohodám o ochraně lidských práv.

Přehodnotit chce Norsko na základě dnešního rozhodnutí kolem 1000 žádostí o azyl. V loňském roce přišlo do Norska takzvanou arktickou cestou asi 5500 migrantů. Kvůli zákazu překračovat hranici mezi Ruskem a Norskem pěšky si migranti pořizovali jízdní kola a na nich pak na norskou stranu přejížděli.

Loni v listopadu parlament v Oslu rozhodl, že migranty, kteří před vstupem do Norska měli povolení k pobytu v Rusku, bude posílat okamžitě zpět, aniž by úřady musely posuzovat jejich žádosti. Nejedná se prý totiž o uprchlíky. Ministryně pro imigraci a integraci a členka protiimigrační Strany pokroku Sylvi Listhaugová označila Rusko za bezpečnou zemi.

Letos podle dnes zveřejněných odhadů norské vlády do země přijde mezi 5000 a 50.000 žadateli o azyl. Za nejpravděpodobnější variantu považuje 25.000. Ještě na počátku ledna odhadovali v Oslu počet letošních žadatelů o azyl na 33.000, což by zhruba odpovídalo počtu loni přijatých žádostí ve zhruba pětimilionové skandinávské zemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek