Politico: Slovenské volby ovlivní budoucnost Evropy

01.03.2016
Euroskop, čtk

Volby, které se v sobotu budou konat na Slovensku, podle serveru Politico svým způsobem ovlivní budoucnost Evropy. Bratislava totiž ve druhé polovině roku převezme předsednictví Evropské unie, tedy v době, kdy se kontinent potýká s několika krizemi. V této úloze bude mít řadu pravomocí a bude muset hrát roli neutrálního prostředníka mezi různými členskými státy a evropskými institucemi, které jsou mezi sebou často na kordy.

Server například poukazuje na nebezpečí snadného vypuknutí další dluhové krize v eurozóně a na možnost, že v závislosti na výsledku britského referenda bude slovenské předsednictví dohlížet na začátek jednání o odchodu Británie z EU. „Slovenské předsednictví tak vypadá, že bude mít mnohem větší smysl než jen obvyklé čechrání národního peří, jak tomu často bývá.“

„Volby také určí charakter visegrádské skupiny, zahrnující Slovensko, Českou republiku, Polsko a Maďarsko. Silný mandát premiéra Roberta Fica posílí stávající směřování visegrádských zemí k soudržnému bloku, jenž si zahrává s neliberální demokracií jako alternativou k západnímu liberálnímu modelu. Tento politický trend vyostřuje rozdíly mezi ‚novou‘ a ‚starou‘ Evropou – zejména v otázce uprchlíků – a hraje přímo do rukou ruského prezidenta Vladimira Putina, který se snaží využít trhlin v EU,“ píše Politico.

Smer v průzkumech vyhrává. Nemusí ale sestavit vládu

Politico konstatuje, že v předvolebních průzkumech Ficův Směr sice přesvědčivě vedl, ale jeho setrvání u moci stoprocentně jisté není. Životaschopné alternativy existují jako nová strana Síť, Most-Híd či Svoboda a solidarita (SaS).

„Pokud si tyto strany povedou rozumně, mohou vytvořit reformní prozápadní koalici. Pokud tak neučiní, Směr by si ještě mohl jednu z nich vybrat jako menšího koaličního partnera místo přirozeného Ficova spojence, nacionalistů. To by poskytlo tolik potřebnou protiváhu jeho populistickým pudům a spřízněnosti s Kremlem.

Alternativa – soudržný blok populistů a nacionalistů u moci v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku – nevěstí nic dobrého nejen pro Slovensko, ale ani pro budoucnost evropského projektu,“ uzavírá Politico.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek