Sobotka: Hranice na Balkánu by se mohly uzavřít již v březnu

24.02.2016
Euroskop, čtk

Pokud se nezastaví migrační proud v Řecku, musí ho Evropa zastavit na západním Balkánu, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka. V takovém případě by podle něj měla unie Řecku, v němž by mohly uvíznout tisíce uprchlíků, poskytnout pomoc. Ministerský předseda míní, že by migrační trasy na Balkáně mohly být uzavřeny už po summitu v Bruselu začátkem března.

„Já myslím, že budeme mít poměrně malé období na to, abychom vyhodnotili, jak se vyvíjí migrační proud. Na druhou stranu, pokud ta čísla nebudou vypadat dobře a budou mít tendenci se zhoršovat, tak je nejvyšší čas, abychom se dohodli na dalších krocích a opatřeních, které by vedly k tomu, že se migrace zreguluje, že se zastaví nelegální migrace,“ řekl v úterý novinářům Sobotka.

Letos přišlo již 100 tisíc běženců

Takovým opatřením by podle něj mělo být uzavření migrační trasy na Balkáně a poskytnutí pomoci Aténám, „aby v tom Řecko nezůstalo samo“. Konkrétní formu pomoci Řecku, přes které do Evropy proudí velká část uprchlíků, neupřesnil, mohlo by ale jít například o pomoc finanční.

Do Řecka letos dorazilo z Turecka už 102.000 běženců a v unii panuje obava, že by země jen těžko zvládala velký počet uprchlíků, který by mohl na jejím území zůstat v případě uzavření hranic s Makedonií a Bulharskem. Už nyní je na severu Řecka u hranic s Makedonií několik tisíc běženců, které Skopje odmítá vpustit do země.

Rozumná migrační politika musí mít limity

Sobotka za klíčové pro rozhodnutí o uzavření hranic na Balkáně považuje to, jestli se Turecku a Řecku podaří podstatně snížit počty přicházejících běženců. Rozhodně to podle něj nemohou být tisíce lidí denně jako loni na jaře a v létě.

„Pokud k podstatnému snížení nedojde, musíme postupovat obdobně jako začalo postupovat Rakousko, to znamená omezit počty přijímaných uprchlíků, protože každá rozumná migrační politika musí mít pravidla, musí mít limity. Můžeme přijmout jen tolik lidí, kolik jsme schopni integrovat v rámci Evropy,“ řekl premiér.

Sobotka v úterý telefonicky jednal také s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem o přípravě mimořádného summitu EU – Turecko. Zdůraznil nutnost komunikace a spolupráce s Tureckem na zastavení nelegální ekonomické migrace.

„Akční plán EU-Turecko musí co nejdříve přinést konkrétní výsledky, zejména co se týče výrazného omezení migračního toku, který směřuje přes Řecko do Evropy, a boje proti sítím pašeráků lidi,“ uvedl premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek