Riziko Brexitu je podle Tuska skutečné

16.02.2016
Euroskop, čtk

Rozhovory o britských požadavcích na reformu Evropské unie jsou v kritické fázi a riziko, že Británie osmadvacítku opustí, je skutečné, na twitteru to uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Tusk, který je na návštěvě Rumunska, po setkání s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem dodal, že čtvrteční summit v Bruselu bude klíčový pro budoucnost Evropské unie. Politici mají podle něj na jednání před sebou dvě výzvy: budoucí členství Británie v EUa migrační krizi.

Podle Tuska jde o kritický okamžik

„Po mých rozhovorech s prezidentem Iohannisem, (britským) premiérem Cameronem a (francouzským) prezidentem Hollandem a před zítřejší schůzkou s (řeckým) premiérem Tsiprasem, (českým) premiérem Sobotkou a (německou) kancléřkou Merkelovou mám jen jednu politickou úvahu. Toto je kritický okamžik,“ řekl Tusk novinářům.

„Je nejvyšší čas, abychom začali naslouchat argumentům toho druhého více, než těm svým. Riziko rozpadu je skutečné, tento proces je velmi křehký a je potřeba s ním zacházet velmi opatrně. Co se jednou rozbije, již nepůjde opravit,“ dodal Tusk.

Podle předsedy Evropské rady je v sázce členství Británie v Evropské unii. „Rovněž je v sázce budoucnost naší Evropské unie, kde budeme všichni rozhodovat společně, a pokud jde o evropské hodnoty, nemůžeme a nebudeme činit kompromisy,“ prohlásil Donald Tusk s tím, že právě v tomto duchu sepsal svůj návrh na úpravu vztahů Británie a EU.

Referendum by se v Británii mohlo konat už v červnu

Británie usiluje o zvláštní práva v rámci Evropské unie, mimo jiné o určité omezení sociálních příspěvků pro cizince. V případě, že členské země reformu EUschválí, chce premiér David Cameron vyhlásit referendum o setrvání Británie v unii. Hlasování slíbil do konce příštího roku, ale podle britských médií se je chystá vyhlásit zřejmě již na letošní červen.

Počet britských voličů podporujících setrvání v EUse přitom podle nejnovějšího průzkumu snížil. Pro další členství by se nyní vyjádřilo 49 procent voličů a proti 41, zatímco v lednu to bylo 54 ku 36 procentům, vyplynulo z výsledků, které dnes zveřejnila agentura ComRes.

Tusk: Kvůli migrační vlně se Unie dostává k hranici možností

Donald Tusk rovněž uvedl, že kvůli migrační vlně, která v uplynulém roce dorazila do Evropy, se unie začíná dostávat „na hranici svých možností“. „Nejdůležitější je zastavit příliv migrantů…musíme zvýšit humanitární pomoc pro migranty“ v zemích sousedících se Sýrií, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek