Studie: Uprchlíci se cítí politiky přijímáni


Lucie Priknerová, Euroskop, 8. 2. 2016

Think-tank Evropské hodnoty vydal dvě datové studie k migrační krizi, které obsahují jak možný model budoucího vývoje migračních toků, tak doporučení k migrační politice. Pracuje přitom s daty OSN, Eurostatu a dalších institucí.

„Otázka, kolik uprchlíků přijde, je špatně položená,“ tvrdí ředitel Evropských hodnot Radko Hokovský. Spíše bychom se podle něj měli ptát: „Kolik jich může přijít a kolik chceme, aby jich přišlo“.

Hokovský poukázal na možnou chybovost migračních modelů, které souvisí s tím, že přistěhovalecké vlny budou ovlivněny politickými rozhodnutími EU ohledně azylového řízení a vztahy vůči třetím zemím, např. Turecku. „Klíčové bude, co udělá Německo se svými hranicemi“, zdůraznil Hokovský.

Eurostat: 55 milionů imigrantů do roku 2060

V dlouhodobém výhledu do roku 2060 do Evropy podle Eurostatu přijde 55 milionů lidí, do roku 2050 podle OSN 31 milionů. Evropská komise odhaduje, že do roku 2017 do Evropy přijdou 3 miliony migrantů, uvádí studie Evropských hodnot. „Podle stávajících modelů by do Evropy mohlo v roce 2016 přijít asi 1,5 milionů lidí,“ poznamenal Hokovský.

Think tank Evropské hodnoty k řešení migrační krize vydaly čtyři doporučení. Měly by podle něj posílit kapacity pro uprchlíky mimo EU a EU by měla začít důsledně uplatňovat princip první bezpečné země. EU by měla také využívat detenci pro žadatele o azyl a návraty imigrantů, kterým nebyl udělen azyl, by měly být nucené, ne dobrovolné jako v současnosti.


Přes Itálii přichází více mužů

Hokovský poukázal na rozdílný profil uprchlíků přicházejících přes Řecko a přes Itálii. Zatímco do Řecka směřuje 58 procent mužů, do Itálie je to 75 procent mužů. „Souvisí to s náročností cesty“, uvedl Hokovský, podle něhož na náročnější italské cestě také více lidí zemře.

78 procent imigrantům je 35 let a méně, do 25 let je pak 45 procentům. Pouze 17 procent nově příchozích doprovází jejich manželka nebo manžel a jen 16 procent přistěhovalců cestuje se svými dětmi, uvádí Evropské hodnoty podle údajů Centra pro sociální vědy v Německu (WZB). Přitom celých 7 procent dětí- uprchlíků je bez doprovodu. 85 procent imigrantů by rádo do Evropy přivezlo svoji rodinu, 7 procent ještě neví a 34 procent to v úmyslu nemá.


Vhodná doba pro příchod do Evropy

Zvláštní kategorií průzkumů byli přistěhovalci syrského původu. „Tři čtvrtiny odcházejí před Assadovým režimem, jedna třetina před hnutím ISIl. 70 procent se cítí ohroženo na životě a 13 procent připouští, že jsou ekonomičtí migranti“, řekla Blažejovská.

Uprchlíci podle Blažejovské v roce 2015 spíše uváděli, že jsou v Evropě politiky přijímáni dobře a že teď je pro ně příhodná doba na příchod do Evropy. Populární cílové destinace jsou Německo a Švédsko, a to z důvodu přístupu ke vzdělání, práci, ale i rodinných vazeb, případně sociálních benefitů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek