EU je připravená podpořit budoucí vládu v Libyi, řekla Mogheriniová

08.02.2016
čtk

Evropská unie je připravena k všestranné podpoře budoucí libyjské vlády národní jednoty, pokud se jí v příštích dnech podaří ustavit. novinářům to řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Vyloučena není ani pomoc v bezpečnostní oblasti, o konkrétní podobě podpory ale musí rozhodnout sami Libyjci, podotkla.

Právě vznik takové vlády bude podle Mogheriniové nejlepším způsobem, jak v Libyi účinně bojovat s tamní odnoží organizace Islámský stát a dalšími radikálními skupinami. Mírový proces, od loňského roku organizovaný pod záštitou OSN, by měl ukončit násilí, které Libyí zmítá od roku 2011.

Libye sestavuje vládu národní jednoty

Země nemá fungující instituce a její vedení mají v rukou dvě vlády a dva parlamenty, za nimiž stojí rozdílné milice a frakce, které se podílely na svržení bývalého vůdce Muammara Kaddáfího.

Dohodu o sestavení vlády národní jednoty zveřejnila Libye 19. ledna. Plán, podle kterého by v čele kabinetu měl stanout tripolský obchodník Fáiz Sarrádž, ale zatím nebyl definitivně potvrzen.

Evropské možnosti podpory budoucí libyjské vlády národní jednoty zahrnují také pomoc s ochranu hranic země, ustavováním bezpečnostních institucí a podobně.

EU by ráda zahájila námořní operaci Eunavfor Med Sophia

Evropská unie také zvažuje možnost zahájení třetí fáze evropské námořní operace, která pod názvem Eunavfor Med Sophia ve Středozemním moři zasahuje proti pašerákům migrantů. K tomu, aby unijní plavidla mohla účinně působit také v libyjských výsostných vodách, totiž zatím chyběl souhlas tamní vlády.

„Začali jsme také diskutovat o tom, že by mandát operace Sophia zahrnoval rovněž například výcvik libyjské pobřežní stráže,“ uvedla Mogheriniová na tiskové konferenci v Amsterodamu po dnešní schůzce.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek