Čeští policisté odjíždí do Makedonie střežit hranice

02.02.2016
Euroskop, čtk

Do Makedonie dnes z Česka vyrazí přes 20 policistů. V balkánské zemi se budou podílet na střežení hranic. O vyslání policistů rozhodla česká vláda loni v prosinci. S policisty se přijdou rozloučit jejich šéf Tomáš Tuhý a premiér Bohuslav Sobotka. Čeští politici prosazují posílení ochrany hranice v Makedonii, neboť země sousedí s Řeckem, přes které uprchlíci do Evropy proudí.

Čeští policisté nyní pomáhají střežit hranice schengenského prostoru ve Slovinsku, kde působí už třetí kontingent. Policisté tam chrání zelenou hranici, dělají bezpečnostní prohlídky při příjezdu uprchlíků na slovinské území a doprovázejí vlaky s uprchlíky na slovinsko-rakouské hranice. Kromě Slovinska čeští policisté loni pomáhali v Maďarsku, kde jejich mise skončila v polovině prosince.

Uprchlíci proudí do Evropské unie zejména přes Řecko a Itálii. Z Řecka se dostávají dále na Balkán do Makedonie a Srbska. Nejprve migrační vlna směřovala hlavně ze Srbska do Maďarska. Poté, co Budapešť hranice se Srbskem v polovině loňského září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, uprchlíci zamířili do Slovinska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek