FT: Plynové dohody EU- Rusko by ráda kontrolovala Komise

26.01.2016
čtk

Evropská komise chce mít možnost kontrolovat smlouvy o dodávkách plynu mezi Ruskem a členskými zeměmi EU ještě předtím, než je státy osmadvacítky podepíší, vyplývá to z návrhu dokumentů, k nimž se dostal ekonomický list Financial Times (FT).

Komise požaduje, aby státy EU“předkládaly své návrhy mezivládních dohod komisi k posouzení ex ante“, tedy k zamýšlenému posouzení, stojí podle FT v návrzích.

Komise prý v únoru navrhne, aby všechny vládní energetické smlouvy s třetími zeměmi kontrolovali předem tři až čtyři její úředníci. Toto opatření prý zlepší řádné fungování vnitřního trhu a posílí energetickou bezpečnost celého bloku. Jenomže větším členských zemím EU se podle diplomatů toto rozšíření pravomocí komise nemusí líbit.

Komise měly výhrady ke Gazpromu

Komise loni v dubnu konstatovala, že ruský plynárenský podnik Gazprom, který obstarává 30 procent evropské poptávky po plynu, zneužívá svého dominantní postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. V osmi zemích regionu, včetně České republiky, podnik podle Bruselu znemožňuje konkurenci na trhu se zemním plynem.

Gazprom v září toto obvinění odmítl. Postrádá prý právní i ekonomické základy.

EU nechce zákaz opětovného prodeje již nakoupeného plynu

Bruselu se na smlouvách o dodávkách plynu z Ruska nelíbí především dodatky, které zakazují opětovný prodej již nakoupeného plynu. Podle EU to mimo jiné narušuje volnou hospodářskou soutěž. Na tyto dodatky se občas odvolávala Moskva, když tvrdila, že státy EUby neměly umožňovat zpětný tok plynu na Ukrajinu, s jejíž prozápadně orientovanou vládou je Moskva ve sporu.

Současná praxe je taková, že členské státy informují Brusel o těchto kontraktech až poté, co je podepíší.

S případnou reformou by musely souhlasit členské státy i Evropský parlament. Největší evropská ekonomika Německo se ale podle diplomatů vůči radikálním změnám v současném systému staví ostražitě.

Sami unijní činitelé označují plány ohledně mezivládních dohod za „jeden díl skládačky“. Třeba plán Ruska zvýšit vývoz plynu do Německa přes rozšířený plynovod Nord Stream není mezivládními dohodami podchycen, podotýká FT s tím, že státy po mezivládních dohodách nesahají vždy. S projektem rozšíření plynovodu Nord Stream nesouhlasí Polsko, podkopává prý evropskou energetickou solidaritu.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek