Česko vyčerpalo 90 % dotací EU za roky 2007-2013


Euroskop, čtk, 20.1. 2016

Česko již vyčerpalo přes 90 procent evropských dotací pro programovací období let 2007-2013, téměř 610 miliard korun. Řekl to mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vilém Frček. Prezident Miloš Zeman nedávno obvinil vládu z laxnosti a neschopnosti při čerpání dotací. Představitelé kabinetu se proti kritice ohradili, podařilo se podle nich snížit objem nedočerpaných peněz.

26 miliard eur

„Příjemcům již bylo vyplaceno více než 90 procent prostředků z programového období 2007-2013,“ oznámila v tiskové zprávě ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Pro celé zmíněné období byla na dotace pro Česko vyjednána částka 26 miliard eur, výše prostředků v korunách se měnila podle vývoje kurzu koruny k euru.

„Ze strany Evropské komise je alokace programů stanovena v eurech, při přepočtu aktuálním kurzem se tedy jednalo o více než 700 miliard korun,“ sdělil mluvčí MMR. „Částka v korunách je však také značně ovlivněna intervencí České národní banky, kdy v listopadu 2013 skokově narostla alokace programů o více než 23 miliard korun. V letech 2013 a 2014 však došlo k nedočerpání některých operačních programů. Po odečtení těchto nevyužitých prostředků měly řídicí orgány k dispozici 676,3 miliardy korun,“ doplnil Frček.

Vláda se podle něho bude snažit vyčerpat co nejvíce prostředků z evropských fondů v končícím programovém období. „Možnosti dočerpání dostupných zdrojů byly v závěru roku 2015 opětovně diskutovány s Evropskou komisí a řídicími orgány, které čelí nejvyššímu riziku nedočerpání,“ uvedl.

Spor o fondy EU

Současnou vládu na začátku ledna kritizoval v souvislosti s čerpáním dotací prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky je podle Zemana zodpovědný za to, že Česko z fondů nevyčerpá asi 35 miliard korun. Prezident kvůli tomu hovořil o laxnosti a neschopnosti.

Sobotka v reakci na Zemanův výrok uvedl, že jeho vláda čerpání evropských peněz zásadně zlepšila. Za případné nedočerpání podle něj nesou zodpovědnost hlavně minulé vlády. MMR později sdělilo, že ještě na začátku loňského roku se odhady nedočerpání pohybovaly kolem 85 miliard korun, ve druhé polovině roku činily 36 miliard korun a podle nejnovějších údajů se aktuální odhad nedočerpání evropských dotací za rok 2015 pohybuje pod deseti miliardami.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek