Jak si státy v EU regulují používání vozítek segway?


Euroskop, čtk, 9.12. 2015

Velká Británie, Německo nebo Rakousko provoz vozítek segway přísně regulují a nepouštějí je na chodníky. Ve Francii jsou k nim naopak velmi benevolentní. Slovensko a Česká republika pravidla pro používání segwayů teprve hledají.

Německy mluvící země

Německé dopravní předpisy vyžadují, aby lidé pro jízdu na segwayi měli řidičský průkaz přinejmenším pro moped. Segwaye smí jezdit po cyklostezkách a ve vyhrazených cyklopruzích na silnicích. Pokud cyklistická infrastruktura není k dispozici, mohou najet i na běžnou silnici. Jízda po chodníku je zakázána, pro pěší zóny mohou obce udělit výjimku a jízdu v nich umožnit.

Rakouské zákony pohlížejí na segwaye jako na jízdní kola. Vozítka musí jezdit po cyklostezkách, na silnici mohou pouze v případě, že cyklostezka v daném místě není k dispozici. Jízda po chodníku je zakázána.

Totéž platí ve Švýcarsku, kde mohou zvláštní povolení pro pohyb na chodnících a v zónách pro chodce dostat invalidé. V Lucemburku jsou segwaye povoleny jen na stezkách pro cyklisty a na silnicích a musí dodržovat stejná pravidla jako elektrická kola.

Tvrdý postoj Britů, benevoletní Francouzi

Zřejmě nejtvrdší omezení platí pro majitele dvoukolých vozítek v Británii, která zavedla úplný zákaz jejich používaní na veřejných komunikacích. Bez nebezpečí pokuty se s nimi smí jezdit jen na soukromých pozemcích se souhlasem majitele pozemku.

Naopak Francie je v přístupu k těmto vozítkům velmi liberální, platí pro ně stejná pravidla jako pro chodce, takže jsou běžně nabízena turistům v Paříži, Nice, Štrasburku či další městech. Žádná omezení pro ně neplatí třeba v Chorvatsku.

Slovensko v roce 2016 zavede pravidla pro používání segwayů. Parlament v listopadu schválil zákon, podle kterého samovyvažovacími dopravními prostředky, mezi které patří i segway, bude moci jezdit jen osoba starší 15 let, při jízdě bude muset mít ochrannou přilbu a za snížené viditelnosti také reflexní prvky nebo reflexní oděv.

Sněmovna stanovila i pravidla chování řidičů segwayů při jejich používání. Segwaye budou moci jezdit také po chodnících za předpokladu, že neomezí chodce a nepřekročí rychlost chůze. Rovněž bude povolena jízda segwayů po cyklistických stezkách.

Češi úpravy chystají

V České republice má novela silničního zákona umožnit obcím zakázat jeho provoz dopravní značkou a zavést povinnost jeho uživatelů pohybovat se po chodnících nejvýše rychlostí chůze. Vjezd vozítek segway již v Praze upravují dvě různé dopravní značky. Od ledna by měla přibýt třetí, která upozorní na jejich zvýšený pohyb.

Největší problémy s vozítky segway má centrum. Městská část Praha 1 navrhovala, aby mohla jezdit jen ve vymezených oblastech, navíc s povolenkami a vybavená GPS. Zakázala už vjezd do průchodu Richterova domu mezi Michalskou ulicí a Malým náměstím. Od srpna loňského roku platí zákaz také pro Kampu – vstupy do parku tam byly označené značkou zákaz vstupu chodců s doplňkovou tabulkou „jen zařízení segway“.

Jinou dopravní značkou zakázala vjezd vozítek na Vyšehrad městská část Praha 2. U čtyř vchodů do areálu této národní kulturní památky byla letos v červenci osazena značka zákaz vjezdu s doplňkovým textem „segway“. Obě městské části tvrdí, že jejich řešení je legislativně správné.

V Praze vozítka segway nabízí turistům několik firem. Na území Prahy 1 aktivně působí více než desítka firem, které pronájem včetně průvodce zajišťují. Důvodem pro jejich chystané omezení je především zvyšující se množství kolizí s chodci.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek