Nová iniciativa chce jedno sídlo europarlamentu ve Štrasburku

13.10.2015
čtk

Nová iniciativa navrhuje, aby si Evropský parlament ponechal pouze sídlo ve Štrasburku. Dosud existovaly pouze požadavky, aby si instituce ze svých současných dvou center vybralo to bruselské.

Za plánem podle serveru Politico stojí asi dvě desítky francouzských europoslanců a někteří další představitelé. Tento měsíc chtějí kampaň oficiálně spustit. Podle Catherine Trautmannové, někdejší europoslankyně a bývalé starostky alsaského Štrasburku nastal čas dát diskusi o „jednom sídle“ politický rozměr. „Lidé dnes zpochybňují cíle, efektivnost a zájmy těchto evropských institucí,“ připomíná.

Evropské smlouvy uvádějí, že sídlem europarlamentu je právě Štrasburk. Změna stávajícího uspořádání tak není možná bez souhlasu členských zemí a Francie, kromě jiného z prestižních důvodů, dlouhodobě odmítá snahy o přesun celé instituce do Bruselu.

V belgickém hlavním městě sídlí aparát instituce a vzhledem k blízkosti dalších unijních institucí se právě tam odehrává většina pracovních jednání. Do Štrasburku celý parlament cestuje dvanáctkrát do roka jen na pravidelná plenární jednání, tamní budova je 317 dní v roce prázdná. Iniciativa prosazující přesun instituce do Belgie vyčíslila nedávno náklady na dosavadní stav na 180 milionů eur ročně (zhruba 4,5 miliardy Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek