Na přesídlení do Česka přiletěly první tři syrské rodiny

13.10.2015
čtk

Do Česka přiletěly tři syrské rodiny s nemocnými dětmi, které se budou léčit díky humanitárnímu projektu MEDEVAC v tuzemských nemocnicích. Celkem jde o 16 lidí, kteří prošli bezpečnostní prověrkou a získají v Česku azyl. Syřané patří do skupiny 400 uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce ČR přijmout v rámci přesídlovacího programu.

Tři děti se budou léčit ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. Jedno trpí svalovou distrofií, druhé srdeční poruchou a třetí bojuje s následky popálenin. Ministerstvo zdravotnictví už dříve ujistilo, že nehrozí nebezpečí, že by děti nebo jejich rodiny do Česka zavlekly nějaké infekční onemocnění.

Rodiny budou v dočasném ubytovacím zařízení Správy uprchlických zařízení v Praze. O integrační a sociální péči se postará Arcidiecézní charita Praha, uvedlo vnitro. „Úlohou je poskytnout asistenci, která zahrnuje tlumočení a zprostředkování kontaktu mezi pacientem a lékařským personálem,“ sdělil ČTK mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.

Přesídlené rodiny budou také zařazeny do státního integračního programu za účelem bezproblémového začlenění do české společnosti. „Všem přesídleným osobám bude v České republice poskytnuta mezinárodní ochrana formou azylu a důkladná zdravotní a sociální asistence,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Další rodiny přijdou do konce roku

Pokud se syrské rodiny rozhodnou do České republiky přesídlit natrvalo, charita jim zprostředkuje kontakt s úřady například při zajištění trvalého bydlení, zaměstnání a povinné školní docházky dětí, kurzu českého jazyka nebo integračního kurzu.

Dnešní skupina je první částí uprchlíků, které Česko v příštích letech hodlá přijmout z táborů na Blízkém východě. Kromě běženců z uprchlických táborů by se mělo do Česka přesunout také 1100 uprchlíků z Řecka a Itálie. Podle vnitra by další rodiny měly přijet ještě do konce letošního roku.

Projekt MEDEVAC (Medical Evacuation) je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, jimž není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Uskutečňuje jej ministerstvo vnitra ve spolupráci s resorty obrany, zahraničí a zdravotnictví. V jeho rámci jsou léčeni pacienti v ČR, ale též vysíláni lékaři do zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek