EU: Rusko musí ukončit útoky, které nemíří na Islámský stát

13.10.2015
čtk

Okamžité přerušení ruských útoků v Sýrii, které míří na jiné cíle, než je Islámský stát (IS) a organizace označené ze strany OSN za teroristické, žádají ministři zahraničí Evropské unie. Uvádí to závěry, které byly přijaty na schůzce v Lucemburku. Ministři také míní, že trvalý mír v Syrii není možný s nynějším vedením země a tedy s prezidentem Bašárem Asadem.

Dokument upozorňuje, že vojenská eskalace syrský konflikt prodlužuje, podkopává snahy o politické urovnání, zhoršuje humanitární situaci a zvyšuje radikalizaci. „Naším cílem by mělo být konflikt uklidnit,“ uvedli ministři.

Přestat musí také ruská narušení vzdušného prostoru sousedních zemí, upozornili ministři. Na narušení svého nebe si v minulých dnech stěžovalo Turecko, členský stát NATO a uchazeč o členství v unii. Turecko je pro EU vzhledem k nynější migrační krizi v regionu klíčový partner.

Evropská unie podle závěrů ministerské schůzky vyzývá Moskvu, aby soustředila své snahy na dosažení společného cíle světového společenství, kterým je politické řešení několik let trvajícího syrského konfliktu.

2 předpoklady míru v Sýrii

Závěry ministerské schůzky zdůrazňují, že svět se ve snaze umožnit Syřanům žít v míru v jejich vlastní zemi musí soustředit na dvě vzájemně provázané otázky. První je politický cíl ukončit občanskou válku tím, že budou odstraněny její příčiny. Druhou oblastí je pak řešení bezpečnostní hrozby, tedy boj s regionální i světovou hrozbou, kterou představuje organizace Islámský stát.

Předpokladem k prvně jmenovanému má být přechodný politický proces, do kterého budou zapojeny všechny strany konfliktu. Před pondělní schůzkou dali někteří ministři najevo, že o míru je nutné jednat také s Asadem. A to i za předpokladu jeho byť jen omezené role po určité přechodné období.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek