Ansip: Bez digitálního trhu EU přichází o 415 mld. eur ročně

13.10.2015
čtk

Neexistence jednotného digitálního trhu znamená pro EU roční náklady 415 miliard eur. Vytvoření trhu brání rozdílný přístup jednotlivých národních regulačních orgánů evropské osmadvacítky. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to řekl místopředseda Evropské komise Andrus Ansip.

Česko podle Sobotky aktivity Evropské komise k vytvoření jednotného digitálního trhu podporuje. V srpnu vláda schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který stanoví aktivity pro rozvoj digitální ekonomiky v příštích třech až pěti letech. Akční plán reaguje na evropskou Strategii pro jednotný digitální trh, kterou vydala Evropská komise letos v květnu, a připravuje ČR na budoucí projednávání digitální agendy v Bruselu.

Český plán mimo jiné počítá s dobudováním vysokorychlostních internetových sítí. Česko ale stále nemá přijatou koncepci rozvoje infrastruktury, která by zavedla pravidla pro rozdělování evropských dotací na rychlý internet ve výši 14 miliard korun.

Návrh plánu v minulosti ministerstvo průmyslu několikrát přepracovalo. Jeho poslední verze, upravená o návrhy ministerstva vnitra, se nesetkala s příznivým přijetím u zástupců telekomunikačního odvětví. Vadí jim například, že by čtyři miliardy korun z dotací směřovaly do neveřejných sítí v gesci ministerstva vnitra a jím nově vytvářeného státního podniku. Česku nehrozí, že by o dotační peníze z EU přišlo, ale že budou přesunuty na jiný účel.

Program Digitální Česko 2.0, rovněž letos schválený vládou, počítá do roku 2020 s pokrytím celé populace internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Polovina Čechů má mít 100 Mbit/s. Česká internetová populace čítá přes 6,8 milionu osob. Dopad internetové ekonomiky, tedy činností přímo spojených s internetem, odpovídá zhruba třem procentům HDP. Nepřímo pak tvoří téměř deset procent HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek