Schulz vyzval k přijetí jednotné azylové politiky

08.09.2015
Euroskop, čtk

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz zahájil plenární zasedání ve Štrasburku výzvou k přijetí jednotné evropské azylové politiky a odmítnutím budování bariér na hranicích.

Schulz upozornil, že plenární zasedání se koná v době, kdy lidé umírají při útěku do Evropy. Evropa podle něj stojí před historickou zkouškou, protože na kontinentě „hledají statisíce lidí ochranu před válkou a pronásledováním“.

„Mnozí přitom přicházejí o život, muži, ženy a děti se dusí v nákladních vozech a topí se ve Středozemním moři,“ připomněl sociální demokrat Schulz.

Národní přístupy nestačí

Nepřímo ale kritizoval postoj některých zemí EU, když rozhodně odsoudil například stavění zdí. Uprchlíci se však podle šéfa europarlamentu nenechají odradit mořem, ani zdmi, protože utíkají před zločinci nebo teroristy z takzvaného Islámského státu (IS).

Na tuto globální výzvu podle Schulze nelze reagovat jednotlivými národními přístupy. „Potřebujeme společnou azylovou a uprchlickou politiku,“ prohlásil Schulz.

Šéf EP zároveň připustil, že musí být zohledňovány také obavy evropských občanů. „Ne každý, kdo klade kritické otázky, je proti uprchlíkům,“ zdůraznil Schulz.

Podpoří europarlament kvóty?

Evropský parlament se bude migrační krizí zabývat především v úterý a ve středu. Na programu je i návrh Evropské komise na rozdělení prvních 40.000 migrantů, kteří do Evropy zamířili přes Itálii a Řecko.

Očekává se přitom, že parlament podpoří mechanismus závazných kvót k rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské státy. S tím však nesouhlasí především země visegrádské čtyřky, tedy i Česká republika.

Podle Schulze by měl ve středu i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve své zprávě o stavu Evropské unie představit návrh na trvalý mechanismus na přerozdělování uprchlíků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek