Německo a Švédsko stále tlačí na kvóty

08.09.2015
Euroskop, čtk

Kvóty na přerozdělení běženců mezi země Evropské unie jsou nezbytné, za uprchlíky musí přijmout odpovědnost celá Evropa. Po společném jednání v Berlíně to prohlásili německá kancléřka Angela Merkelová a švédský premiér Stefan Löfven.

Německo jsou spolu se Švédskem země, které přijímají nejvíce uprchlíků. Kvóty, které navrhuje také Evropská komise, odmítají především východní země Evropské unie včetně České republiky.

„Je řada zemí, které se pokoušejí vyhnout své odpovědnosti,“ řekl Löfven. Dodal, že se s Merkelovou shodl v tom, že evropskou azylovou politiku je nutné reformovat. Reforma je podle něj nezbytná, aby všechny země plně přijaly svou odpovědnost.

„Společný azylový systém nemůže být jen na papíře, musí existovat také v praxi. Říkám to kvůli tomu, že ukládá minimální standardy na ubytování běženců a úkony spojené s jejich registrací,“ řekla Merkelová.

Portál focus.de v této souvislosti připomenul, že například Maďarsko v posledních dnech svaluje odpovědnost na jiné státy. Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno prohlásil, že uprchlická krize je problém Německa a že někteří představitelé bohatších unijních zemí vyvolávají v běžencích falešné vidiny lepšího života.

Německo letos podle oficiálních odhadů očekává až 800.000 běženců. Někteří němečtí představitelé ale předpokládají, že tento odhad bude překonán.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek