Francie a Itálie: Uprchlíci v Calais jsou problém celé EU


Euroskop

Situace francouzského přístavu Calais obleženého migranty je problémem celé EU a další země by měly pomoci s jeho řešením. Uvedli to britská ministryně vnitra Theresa Mayová a její francouzský protějšek Bernard Cazeneuve ve společném článku.

„Tato situace nemůže být vnímána jen jako problém dvou zemí,“ uvedli ministři v nedělníku The Sunday Telegraph s tím, že spousta migrantů shromážděných v Calais prošla přes státy jako Itálie či Řecko. „Proto vyzýváme ostatní státy, aby se tímto problémem zabývaly už v jeho počátcích,“ dodala dvojice politiků.


Zbořte mýtus „ulic dlážděných zlatem“

Základem dlouhodobého řešení přistěhovalecké krize bude podle nich přesvědčit potenciální migranty, že „naše ulice nejsou dlážděny zlatem“, neboli že na ně při cestě do západní Evropy nečeká ráj na zemi, který jim popisují pašeráci lidí.

Podle policejních zdrojů agentury AFP došlo v noci ze soboty na neděli zhruba ke 400 pokusům o průnik do tunelu, což je podobné číslo jako o noc dříve, ale výrazně méně než v předchozích dnech tohoto týdne.

Napětí na francouzské straně se o víkendu poněkud zklidnilo po posílení ochrany tunelu, když byla zároveň policie v Calais posílena stovkami těžkooděnců. Britský premiér David Cameron v pátek telefonicky francouzskému prezidentovi Françoisu Hollandeovi slíbil, že pošle do Calais nová oplocení, pátrací psy a další prostředky, protože stávající situace je nepřijatelná.


Biskup: Na lidském životě záleží

Cameron a další britští politici se za svůj nedostatek pochopení pro situaci migrantů dočkali kritiky ze strany anglikánské církve, kterou vyjádřil biskup z města Dover ležícího na britské straně průlivu.

Politici včetně Camerona podle biskupa v médiích záměrně šíří protimigrantskou náladu a měli by svou rétoriku změnit. „Měli bychom znovu objevit, co to znamená být člověkem, a že na každém lidském životě záleží,“ uvedl v nedělníku The Observer biskup Trevor Willmott.


Byznys pro řidiče kamionů

Cameronem navrhovaná opatření neuspokojila ani někdejšího francouzského ministra práce a pravicového kandidáta na šéfa regionu, v němž se nachází Calais Xaviera Bertranda. Britskému premiérovi přes média vzkázal, že Francii nezajímají prostředky, které slíbil, ale vyřešení celého problému. Pokud se na něm Británie nezačne podílet, navrhl Bertrand, aby Francie přestala migrantům bránit v cestě na sever.

K neblahé situaci panující na hranicích obou zemí přispívají i zahraniční řidiči kamionů, kteří si nechají platit za převážení uprchlíků přes hranice. V červnu byl podle listu Sunday Mirror za to poslán na tři a půl roku za mříže devětapadesátiletý český řidič, který se loni v prosinci ve své dodávce pokoušel do Británie propašovat sedm ilegálních migrantů.

Proč migranti chtějí z Francie do Británie

Společnost Eurotunnel, která provozuje tunel vedoucí pod Lamanšským průlivem z Francie do Velké Británie, od počátku roku ve spolupráci s policií údajně zmařila téměř 40.000 pokusů o nelegální vstup do podmořského tunelu. Agentura DPA shrnula hlavní důvody, proč migranti touží po životě právě v Británii, na základě rozhovorů, jež vedla s běženci francouzská katolická charita Secours Catholique.

Krize azylového řízení ve Francii: Doba zpracování žádostí o azyl je ve Francii dlouhá a místo v ubytovacích zařízeních je tu pro méně než polovinu žadatelů. I žadatelé s platnými dokumenty se tak často ocitnou na ulici. Mnoho příchozích tak ve Francii žádost o azyl ani nepodává.

Hospodářská situace: Země jižní Evropy, kam se většina migrantů dostane ze všeho nejdříve, trápí vysoká nezaměstnanost. Nedostatek pracovních příležitostí sužuje ale i Francii. V Británii naopak nezaměstnanost dosahuje 5,4 procent, a je tak zhruba poloviční oproti té na druhé straně Lamanšského průlivu. Migranti tak doufají, že v Británii najdou snáze práci.

Británie nemá občanské průkazy: Mnoho z emigrantů také spoléhá na to, že se díky neexistenci přihlašovací povinnosti snáze ukryjí a budou moci pracovat na černo. Věří prý rovněž, že jim při skrývání může pomoci i fakt, že v Británii neexistuje systém občanských průkazů. Podle francouzských politiků podporuje úsilí migrantů dostat se do Británie také skutečnost, že tamní sociální systém vyplatí každému z nich 36 liber (1385 Kč) na den.

Podmínky udělení azylu v Británii: Británie loni vyhověla 41 procentům žádostí o azyl, což je mnohem více než ve Francii či Německu. Doba zpracování žádostí je přitom výrazně kratší. Až do Británie se ovšem dostane mnohem méně žadatelů. Podle humanitárních organizací je ale britský azylový zákon stejně přísný jako kdekoli jinde v západní Evropě.

Jazyková bariéra a existence komunity: Pro mnoho cizinců je jednodušší domluvit se anglicky než francouzsky. Mnoho z nich také doufá, že jim v Británii pomohou příbuzní, známí nebo krajané, kteří tam už žijí. V aglomeracích jako je Londýn nebo Birmingham existují velké africké a arabské komunity.

Neznalost: Mnoho migrantů nezná pravidla pro získání azylu v Evropské unii a neví ani, na koho se případně obrátit. Většinu informací získávají z rozhovorů s jinými migranty. To potvrzují i informace francouzské katolické charity, podle níž vzniklo u většiny migrantů v Calais přání dostat se do Británie jen na základě vyprávění jiných migrantů. Pro mnohé prý ale není Británie vysněnou zemí, chtějí do ní jen kvůli nedostatku jiných alternativ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality