3 otázky na Tomáše Prouzu k řecké krizi


Petr Zenkner, Euroskop, 14.7. 2015

Euroskop se zeptal státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy na dění kolem Řecka. Může řecká krize ovlivnit i české plány na vstup do eurozóny?

Česká republika se jednání v Bruselu nezúčastnila, protože není členem eurozóny. K jakému postoji máme nejblíže?

Českým zájmem je především stabilní eurozóna. Euro je jedním z hlavních symbolů evropské soudržnosti a labilní měnová unie by měla dozajista vliv na celý projekt Evropské unie. V době, kdy je starý kontinent pod tlakem vývoje na své východní a aktuálně i jižní hranice, je třeba, abychom byli jednotní. Nicméně rozumíme plně rozladění lídrů eurozóny. Řecký premiér Tsipras pro ně teď není příliš důvěryhodný partner – ať už jde o způsob, jakým vyhlásil referendum o návrzích věřitelů, na které i přes výsledné NE přistoupil, či jeho rétoriku vůči EU.

Odrazí se současné dění na českých plánech pro přijetí eura?

Přijetí jednotné měny je dlouhodobým cílem České republiky. Spolupráce členských států v rámci Evropské unie i v rámci eurozóny překonala řadu vypjatých situací, což jednoznačně potvrzuje, že ve vzájemné spolupráci spočívá síla evropského projektu. Aktuální dění se jistě promítne do debaty o přijetí jednotné měny, ale náš závazek to nezmění.

Věříte, že příští Evropská rada už nebude mít jako hlavní téma Řecko?

Jednání s Athénami dnešním základem dohody rozhodně nekončí. Před Řeckem je teď řada úkolů, kterými si musí zpět získat důvěru EU. Prvním takovým testem bude hlasování řeckého parlamentu o provádění reforem, ke kterým se Alexis Tsipras zavázal. Tématem Evropské rady Řecko bude, pokud hlasování selže v některém z parlamentů. A nebo pokud Řekové opět nebudou plnit své sliby.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality