Cameron nebude požadovat referendum o EU v době konání voleb

17.06.2015
čtk

Britský premiér David Cameron slíbil, že 5. květen 2016 už nebude datum, na které by chtěl vypsání referenda o setrvání země v Evropské unii. V tu dobu se ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku konají regionální volby, napsala agentura Reuters.

Předseda vlády Spojeného království se snaží o vyjednání nových podmínek členství své země v EU. Referendum o budoucnosti Británie v EU voličům slíbil uspořádat nejpozději na konci roku 2017.

Cameron chce nové podmínky členství VB v EU

Svou cestu za reformou členství Británie v EU zahájil Cameron na konci května na summitu Východního partnerství v lotyšské Rize. Na následné cestě Evropou jednal s představiteli Dánska, Nizozemska, Francie, Polska a Německa.

Ve středu chce jednat s italským premiérem Matteem Renzim. Následovat by měli tento týden ještě premiéři Slovenska, Slovinska, Lucemburska a Irska a také předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Protievropští konzervativci chtějí referendum později

Cameron čelí obrovskému tlaku z protievropského křídla své Konzervativní strany. Podle toho je termín 5. května příštího roku příliš brzký na to, aby se v zemi uskutečnila řádná debata. Uspořádání referenda v den jiných voleb by prý navíc mohlo být pro voliče matoucí.

Část protievropsky naladěných konzervativců rovněž požaduje, aby se vláda během čtyř týdnů před referendem k tématu členství v Evropské unii vůbec nevyjadřovala. Vláda ale oponuje tím, že evropské otázky jsou součástí každodenní agendy a mlčení o EU by bylo těžko proveditelné.

Cameron navíc už dříve uvedl, že jeho vláda bude před referendem jasně prezentovat svůj názor. Minulý týden přitom řekl, že ministři, kteří nepodpoří vládní politiku vůči Evropské unii, budou muset kabinet opustit.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek