Ministři EU jednají o akcích proti pašerákům

18.05.2015
čtk

Možnosti vojenských operací proti pašerákům lidí ve Středozemním moři budou součástí dnešní bruselské diskuse společného jednání ministrů obrany a zahraničí zemí EU. Součástí nyní vznikající evropské odpovědi na migrační vlnu je totiž také návrh silových operací právě proti těm, kdo si z pašování lidí do Evropy udělali výnosný obchod.

Návrh na ničení pašeráckých lodí předkládá šéfka zahraniční politiky EU Federica Mogheriniová, kterou k tomu na konci dubna vyzval mimořádný unijní summit. Předpokladem je však přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by umožnila silový zásah proti plavidlům, nebo domluva s Libyí.

Stále však zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Existují obavy, že by akce mohly ovlivnit mírové úsilí OSN v Libyi. Skepticky vidí plány také mezinárodně uznávaná libyjská vláda v Tobruku. Vojenské operace by rovněž mohly ohrozit živobytí rybářů.

Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) nedávno uvedl, že od počátku roku přeplulo Středozemní moře jen do Itálie přes 32.000 lidí. Za stejnou dobu našlo ve vlnách smrt na 1770 osob.

Evropská komise minulý týden představila svou novou migrační agendu, která kromě jiného počítá také se zavedením „kvót na uprchlíky“. Podle představ evropské exekutivy by stanovení počtů pro jednotlivé země mohlo případně napomoci zemím na jihu unie, které příval zvládají stále hůře. Kvótami by také měla být „přidělena“ v rámci dvouletého programu část z 20.000 lidí, které chce EU přijmout z oblastí mimo své území.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek