Kdy začne EU potápět lodě pašeráků?

18.05.2015
čtk

Silová operace Evropské unie proti pašerákům lidí ve Středozemním moři by mohla začít v příštích týdnech. Novinářům to řekla šéfka Evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

Návrh na tvrdý postup vůči plavidlům, která pašeráci používají k převážení tisíců lidí přes Středozemní moře na území evropských zemí, je součástí evropské reakce na sílící migrační vlnu. Dnešní rozhodnutí ministrů zahraničí a obrany členských zemí spustí konkrétní plánování operace. K jejímu startu bude potřeba další politické rozhodnutí. Evropští činitelé dříve naznačovali, že konečné souhlas by mohl dát summit EU chystaný na konec června.

Podle českého ministra zahraničí Česká republika dnes „první ano“ podpoří. Praha souhlasí s evropskou operací, která by situaci na moři monitorovala a případně zachraňovala lidské životy mimo teritoriální vody Libye. „Další kroky budou vázány na příslušné mezinárodněprávní pokrytí, třeba formou rezoluce OSN,“ podotkl Lubomír Zaorálek.

EU se snaží získat souhlas Rady bezpečnosti

Mogheriniová a členské země se zároveň snaží získat souhlas Rady bezpečnosti OSN s operací. Podle šéfky diplomacie EU by dnešní rozhodnutí příslušných evropských ministrů mohlo tuto snahu podpořit.

Podle diplomatů má nyní plán evropské námořní operace celkem tři fáze. První je hlídkování v mezinárodních vodách, které souhlas OSN nepotřebuje. Další jsou zásahy vůči lodím v mezinárodních vodách a třetí operace v teritoriálních vodách určité země, za daných okolností nejspíše Libye. V takovém případě je potřeba souhlas Rady bezpečnosti či samotného dotčeného státu.

Mogheriniová uvedla, že EU se stále snaží o spolupráci s libyjskými úřady. To je však složité v situaci faktického bezvládí a občanské války v zemi, kde se OSN snaží o zprostředkování a udržení křehkého dialogu. Některé země EU však zřejmě i v případě libyjského souhlasu zatím před podobnými operacemi žádají souhlas OSN.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek