Nejznámější člověk z EU? Pro Čechy Tusk


Petr Zenkner, Euroskop, 16.4. 2015

Více než polovina české populace nedokáže spontánně uvést ani jednoho z představitelů Evropské unie. Nejčastěji lidé jmenovali současného předsedu Evropské rady Donalda Tuska.

Ptali jsme se na znalost představitelů EU a požádali jsme, aby respondenti uvedli všechna jména, na která si v této souvislosti vzpomenou. Z těch, kteří některé jméno uvedli, jich 21 procent jmenovalo bývalého polského premiéra. Když agentura Ipsos dělala pro Euroskop podobný výzkum v roce 2010, jmenovalo tehdejšího šéfa Evropské rady Hermana van Rompuye pouze 4 procenta Čechů.

Juncker 16% vs. Schulz 4%

Hned v závěsu za Tuskem skončili ve výzkumu, který proběhl v únoru, bývalý a současný předseda Evropské komise, José Manual Barrosso (17 %) a Jean-Claude Juncker (16 %). Předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze uvedla 4 procenta lidí.

„Z výsledků výzkumu je zřejmé, že spontánní znalost politiků pohybujících se v evropském prostředí není u českých občanů vysoká,“ řekl Tomáš Macků, ředitel výzkumu a komunikace agentury Ipsos.

„Na druhou stranu vnímám jako pozitivní fakt, že lidé, kteří si někoho vybavili, uvedli především aktuální politiky s velkým vlivem na současnou podobu EU. Donald Tusk i Jean-Claude Juncker byli do svých funkcí uvedeni teprve nedávno, nicméně podstatná část lidí to zaznamenala,“ dodal Macků.

Kromě představitelů třech hlavních institucí EU jmenovali lidé nejvíce dvě ženy – 12 % z těch, co na otázku odpověděli, uvedlo německou kancléřku Angelu Merkelovou a 10 % současnou českou eurokomisařku Věru Jourovou.

Jourová: Evropu je těžší komunikovat

Když jsme se ale zároveň v jiné otázce přímo zeptali, kdo je českou eurokomisařkou, odpovědělo správně 20 procent lidí (25% mužů a 14% žen). Nejvíce znali Věru Jourovou na Vysočině, odkud pochází (33%).

„Evropská témata je těžší komunikovat občanům, přijde jim to vzdálené… Mám agendu, která životy lidi ovlivňuje každodenně, takže je co vysvětlovat. Zároveň se musíme my všichni, kdo mluvíme či píšeme z Bruselu, oprostit od bruselského žargonu. To je velký nešvar a dávám si na něj pozor,“ řekla Jourová v rozhovoru pro Euroskop.

Nejsympatičtější je Merkelová

V roce 2011 nás na Euroskopu také zajímalo, koho Češi považují za nejsympatičtějšího evropského politika. Z výzkumu Ipsosu tehdy vyšel jako „vítěz“ Václav Klaus s 12 procenty.

Stejnou otázku položila agentura Ipsos i v roce 2015. Stejně jako u znalosti, tak i u přiřazení sympatií jednotlivým politikům více než polovina občanů nedokázala odpovědět (podobné to bylo i před čtyřmi lety). Pro 17 % lidí navíc není sympatický žádný politik.

Celkem 12 procent těch, kteří na otázku odpověděli, uvedli za sympatickou Angelu Merkelovou, 4 procenta pak shodně Věru Jourovou a Donalda Tuska.

Bývalý český prezident se v odpovědích moc neobjevoval. „Souvisí to s odchodem Václava Klause z vrcholné politiky. Před několika lety byl veřejností vnímán jako hlasitý kritik EU, což se tehdy odpůrcům evropské integrace samozřejmě líbilo, dnes je to již o jiných tvářích“, doplnil Macků.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop (s využitím dat Ipsos)

Ipsos poskytuje komplexní služby v oblasti průzkumu trhu a veřejného mínění včetně konzultační činnosti. Spolupracuje s pobočkami sítě Ipsos v 84 zemích světa. Disponuje moderním technickým zázemím pro sběr a zpracování dat a využívá také know-how specializovaných divizí Ipsos Loyalty, Ipsos Marketing, Ipsos MediaCT, Ipsos ASI, Ipsos Public Affairs, Ipsos CEM a Ipsos UU. Je členem organizací ESOMAR, MSPA, SIMAR a SAVA, řídí se jejich etickými principy a metodickými pravidly.

Sdílet tento příspěvek