Z fronty na východní Ukrajině by měly být odsunuty tanky

14.04.2015
čtk

Ministři zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny se dohodli na dalším pokračování odsunu těžkých zbraní z frontové linie na Donbasu, nově by se stažení mělo týkat tanků. Po několikahodinovém jednání v Berlíně to v noci na dnešek oznámil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Na východě Ukrajiny se navzdory příměří dál odehrávají střety mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty.

„Dnes jsme se shodli nejen na pokračování v odsunu těžkých zbraní, ale také na jeho rozšíření o další kategorie,“ řekl Steinmeier novinářům. „Každému je jasné, že před sebou máme ještě dlouhou cestu,“ uvedl. Odsun těžkých zbraní předpokládají mírové ujednání z Minska.

Podle DPA přinesla nynější schůzka oproti těm dřívějším alespoň nějaký úspěch, a to právě v podobě společného prohlášení o tom, že je třeba situaci na východě Ukrajiny uklidnit. Dokument mimo jiné vyzývá k okamžitému zastavení bojů, které se opět na některých místech rozhořely, a k posílení role kontrolní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Čtveřice ministrů se sešla v pondělí večer v německé metropoli, aby zde jednala o aktuálním vývoji na Donbasu a o plnění mírových ujednání z Minska. Boje na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádaly přes 6000 mrtvých.
Ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny se se svými protějšky z Německa a Francie sešli už popáté. Předchozí schůzka Steinmeiera, Laurenta Fabiuse, Pavla Klimkina a Sergeje Lavrova se odehrála v únoru v Paříži.

Na berlínskou schůzku dnes a ve středu naváže jednání ministrů zahraničí zemí G7 v Lübecku. I na něm by se mělo hovořit o situaci na Ukrajině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek