Hospodářská soutěž v únoru 2015

05.03.2015

Vláda ČR může dle EU podpořit uzavření dolu Paskov

  • Komise rozhodla o souladu záměru vlády ČR poskytnout veřejnou podporu při uzavírání dolu Paskov s pravidly EU

Vláda ČR může dle EU podpořit uzavření dolu Paskov

  • Komise 12. 2. 2015 schválila státní podporu, jež by měla přispět k bezproblémovému uzavření nekonkurenceschopného uhelného dolu Paskov provozovaného těžební společností OKD a.s.

Pozadí

V prosinci 2010 přijala Rada rozhodnutí č. 2010/787 o státní podpoře k usnadnění uzavírání nekonkurenceschopných uhelných dolů. Podle uvedeného rozhodnutí je státní podpora uhelného průmyslu povolena pouze za účelem usnadnění uzavírání dolů a úhrady mimořádných nákladů způsobených tímto uzavíráním. Rozhodnutí bylo přijato v kontextu politiky EU zaměřené na podporu obnovitelných zdrojů energie a udržitelného a bezpečného nízkouhlíkového hospodářství a s ohledem na klesající úlohu domácích zdrojů uhlí v energetickém mixu členských států EU. Podpora související s uzavřením může být využita na pokrytí omezené části provozních ztrát a musí být založena na dohodnutém plánu uzavření. Rozhodnutí Rady rovněž vyžaduje, aby byl důl, který tuto podporu čerpá, uzavřen nejpozději do konce roku 2018.

Důl Paskov se nachází v Moravskoslezském kraji. Je provozován společností OKD a.s. a produkuje zejména koksovatelné uhlí. Cílem podpory je usnadnit proces uzavírání a poskytnout finanční pomoc pracovníkům dolu.

Klíčové a sporné body

Po několika neúspěšných pokusech OKD o restrukturalizaci dolu Paskov, jež měla vést k obnovení jeho hospodářské životaschopnosti, se společnost rozhodla důl uzavřít. V září 2014 informovaly české orgány Komisi o tom, že mají v úmyslu poskytnout OKD podporu v souvislosti s náklady spojenými s uzavřením Paskova. Navržené opatření českých orgánů bude využito například k financování jednorázového odstupného pracovníkům, kteří v důsledku uzavření dolu přijdou o zaměstnání, a dále zvláštního odškodnění pracovníkům, jež byli při práci v dole vystaveni zdravotním rizikům. Komise dospěla k závěru, že plán je v souladu s pravidly EU pro státní podporu.

Odkazy

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality