Ministři zahraničí EU potvrdí rozšíření sankcí

09.02.2015
čtk

Ministři zahraničí Evropské unie dnes v Bruselu formálně potvrdí rozšíření sankčního seznamu EU kvůli ukrajinské krizi. Podle diplomatů by měl být soupis doplněn o 19 jmen konkrétních lidí, kterým unie kvůli jejich podílu na narušování územní celistvosti Ukrajiny zmrazí majetek a zakáže vstup, a zřejmě také o devět firem.

Očekávaný krok je realizací rozhodnutí z nedávné mimořádné ministerské schůzky, která o tomto postupu rozhodla kvůli zhoršujícímu se vývoji na východě Ukrajiny. Sankce začnou platit po publikaci jmen v unijním věstníku, zřejmě tedy už dnes večer nebo v úterý.

Ministři se scházejí ve chvíli obnoveného diplomatického úsilí Francie a Německa opět dosáhnout klidu zbraní a skutečného plnění dohody uzavřené loni v běloruském Minsku. Je to pro ně od počátku roku už třetí schůzka.

Německá kancléřka Angela Merkelová by se spolu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a prezidenty Ukrajiny a Ruska Petrem Porošenkem a Vladimirem Putinem měla k další diskusi sejít právě v Minsku tuto středu.

Ve čtvrtek pak v Bruselu začíná jednodenní unijní summit: pouze lídři zemí a vlád EU by případně mohli rozhodnout o změně podoby ekonomických sankcí EU vůči Rusku.

Ukrajinská krize ale není jediným a ani formálně nejdůležitějším tématem dnešního setkání ministrů zahraničí. Hovořit mají také o evropském boji s terorismem, dění v Africe či o vývoji situace na Blízkém východě v souvislosti s Islámským státem.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek