Řecko musí ctít dohody, pokud chce pomoc

26.01.2015
čtk

Řecko bude i nadále potřebovat pomoc a dostane ji pouze tehdy, pokud bude ctít smlouvy s mezinárodními věřiteli. V rozhovoru v televizi ARD to dnes řekl šéf německé centrální banky Jens Weidmann.

„Věřím, že je i v zájmu řecké vlády dělat to, co je nutné, aby se tam vypořádali se strukturálními problémy,“ řekl Weidmann v německé veřejnoprávní televizi. Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky, má nejen v Evropě značný respekt. Krom toho hraje klíčovou roli v jednáních o pomoci Řecku.

„Doufám, že nová vláda nezpochybní to, co se (od Řeků) očekává a čeho již bylo dosaženo,“ dodal Weidmann. Nový kabinet by podle něj neměl dávat sliby, které Řecko nebude schopno splnit. Co se strukturálních problémů týče, Weidmann upozornil na administrativu, veřejné finance a ekonomiku, kde jsou reformy nejnutnější.

Na dotaz, zda je možný i třetí „sestřih“, jak se ve finanční hantýrce říká restrukturalizaci dluhu, Weidmann odpověděl: „Pro mě je rozhodující, aby Řecko mělo dlouhodobě stabilní veřejné finance, a pokud to tak nebude, pak ten ‚sestřih‘ poskytne jen krátkou pauzu k nadechnutí,“ poznamenal šéf Bundesbanky.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek