10.01.2015
Euroskop

EU podporuje investice do výzkumu a vývoje

EU podporuje investice do výzkumu a vývoje

Survey on R&D Investment Business Trends 2014

Komise 4. 12. 2014 zveřejnila zprávu z každoročního průzkumu, který hodnotí investice průmyslových podniků do výzkumu a vývoje.

Pozadí

V prosinci 2014 vydala Komise již podeváté hodnotící zprávu o míře investic průmyslových podniků do oblasti výzkumu a vývoje. V rámci průzkumu bylo hodnoceno 2500 společností nejen z Evropy. Během výzkumu jsou shromažďovány hlavní ekonomické ukazatele v oblasti výzkumu a vývoje, které lze získat z účetních uzávěrek jednotlivých společností. Posuzována je jejich celková míra investic do výzkumu a vývoje financována z vlastních zdrojů bez ohledu na to, kde výzkum probíhá.

Do průzkumu byly zahrnuty společnosti, které v roce 2013 investovaly do výzkumu a vývoje více než 15,5 mil. €. Jednalo se o společnosti se sídlem v EU (633), v USA (804), v Japonsku (387) a v dalších zemích (676) včetně Číny (199), Tchaj-wanu (104), Jižní Koreje (80) a Švýcarska (62). Přehledy Komise poskytuje od roku 2003 a díky nim lze posuzovat chování a výkonnost společností po delší časová období.

Klíčové a sporné body

Z výsledku analýzy vyplývá, že investice společností, které sídlí v EU, do výzkumu a vývoje investovaly i přes nepříliš dobré hospodářské vyhlídky více než v předchozím roce. V roce 2013 vzrostly investice o 2,6 %. Nárůst se ovšem oproti předchozím letům zpomalil a celkově nedosahuje celosvětového průměru za rok 2013, který činí 4,9 %. Z výsledků průzkumu také vyplývá, že společnosti, které sídlí v EU, v roce 2013 investovaly do vědy a výzkumu 162,4 mld. €, zatímco společnosti v USA věnovaly na investice 193,7 mld. € a společnosti sídlící v Japonsku 85,6 mld. €.

První místo v celkovém celosvětovém žebříčku získala již podruhé automobilka Volkswagen se sídlem v EU, která do výzkumu a vývoje investovala celkem 11,7 mld. €, přičemž nárůst investic představuje 23,4 %. Na druhém a třetím místě žebříčku se umístily společnosti Samsung (Jižní Korea) a Microsoft (USA). Automobilový průmysl představuje odvětví, ve kterém investice nadále rostou a představují asi jednu čtvrtinu celkových investic, které byly zahrnuty do srovnávacího přehledu. Přestože investice do farmaceutického průmyslu zaznamenaly celosvětově pouze velmi malý růst, stále si v rámci EU drží vysoké postavení.

V rámci společností sídlících v EU valná většina investic (97 %) pramení z 10 členských států. Největší podíl investic pochází od společností z Německa, Francie a Spojeného království. Tyto investice představují asi dvě třetiny celkových investic. V Německu a Spojeném království investice podniků rostly nadprůměrným tempem oproti zbytku EU (více než 5% růst), naproti tomu investice francouzských společností se snížily (o 3,4 %). V některých zemích míru investic ovlivnil pokles u jedné velké společnosti. Jedná se o případ společnosti Nokia, kde investice klesly o více než 17 %, což negativně ovlivnilo celkové výsledky ve Finsku.

Komise je přesvědčena, že výdaje průmyslových podniků na podporu výzkumu a vývoje musí nadále růst, protože veřejná podpora je omezena a podpora nových technologií je nezbytnou součástí úspěšného hospodářství. Komise by měla v rámci programu Horizont 2020 poskytnout na vědu a výzkum až 80 mld. €. Přesto je nutné podporovat výzkum a vývoj i z jiných zdrojů. V letech 2014 – 2016 by měly společnosti sídlící v EU zvýšit svoji podporu a své výdaje by měly navýšit asi o 4,5 %, což by představovalo nárůst 50 % oproti předchozímu roku.

Předpokládaný další vývoj

Komise bude nadále pokračovat v hodnocení investic společností do výzkumu a vývoje a současně bude společnosti podporovat, aby jejich výdaje mohly narůstat.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality