Omezení migrace nechceme, rozhodli Švýcaři v referendu

01.12.2014
ČTK

Ve Švýcarsku se hlasovalo o tom, jestli by země měla ročně přijímat počet imigrantů ve výši maximálně 0,2 procenta, což představuje zhruba 17 tisíc lidí. Přitom do země každoročně proudí 80 tisíc přistěhovalců. Nakonec bylo 74 procent Švýcarů proti tomu, aby se počet imigrantů zredukovat na čtvrtinu.

Tím, že se občané Švýcarska vyslovili proti omezení imigrace, předešli komplikacím ve vztazích s EU. Snížení přijímaných přistěhovalců by mohlo ztížit přístup Švýcarů na trh EU, protože by země porušila vzájemné dohody o volném pohybu osob. Proti tomuto návrhu byla také vláda, parlament nebo velké firmy. Referendum o imigraci se konalo ve Švýcarsku už během letošního února, kdy se těšná většina rozhodla podpořit přistěhovalecké kvóty.

Spolu s aktuálním referendem o imigaci se Švýcaři rozhodovali ještě o dalších dvou záležitostech. 60 procent lidí odmítlo, aby bohatým cizincům, kteří v zemi bydlí ale pracují mimo ní, byla zrušena relativně nízká paušální daň.

78 procent lidí se v hlasování postavilo proti návrhu nacionalistů, aby se zlaté rezervy centrální banky Švýcarska zvýšily ze stávající hodnoty sedmi procent aktiv na stav, kdy by si po dobu pěti let držela 20 procent hodnoty aktiv. Znamenalo by to nákup 1500 tun zlata, za které by země dala 60 miliard dolarů.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek