Tiskovka premiérů vyvolala napětí


Euroskop, 11.11. 2014

Konflikt mezi Albánií a Srbskem v přímém přenosu. Tak by se dala označit včerejší tisková konference premiérů obou zemí.

Zaskočený srbský premiér

Albánský premiér Edi Rama po jednání se srbským partnerem Aleksandarem Vučičem vyzval Bělehrad k uznání Kosova. Předseda srbské vlády Ramovo vyjádření na napjaté tiskové konferenci označil za provokaci. Očekávaná návštěva tak očividně nenaplní naději na zlepšení srbsko-albánských vztahů, které do ní byly vkládány, spíše naopak.

„Máme dva zcela odlišné postoje ke Kosovu, ale realita je jen jedna a je nezměnitelná. Nezávislé Kosovo je nepopiratelná regionální a evropská realita a musí být respektována,“ prohlásil albánský premiér při společném vystoupení před novináři, které v přímém přenosu vysílaly televize.

Viditelně popuzený Vučić na to reagoval slovy, že neočekával takovou provokaci. „Podle ústavy je Kosovo Srbsko,“ zdůraznil. „Nikomu nedovolím, aby nás v Bělehradu ponižoval. Kosovo a Metohije (celé srbské označení Kosova) byly a zůstaly součástí Srbska a nikdy neměly nic společného s Albánií,“ prohlásil. Poukázal přitom na to, že téma Kosova nebylo na oficiálním pořadu rozhovorů.

„Je mi to líto, ale taková je realita, kterou mnozí uznávají. Čím dříve to uznáte, tím dříve se můžeme hnout kupředu,“ odpověděl Rama.

Albánský a srbský premiér na tiskové konferenci
Albánský premiér Edi Rama (vlevo) a srbský předseda Aleksander Vučič se v otázce Kosova neshodli (foto: čtk/Darko Vojinovič)

Kosovo nikdy neuznáme

Podle Vučiče ale Srbsko nikdy neuzná Kosovo, které v roce 2008 jednostranné vyhlásilo nezávislost na Bělehradu. „Prostá realita je taková, že podle Srbska je Kosovo a Metohije část Srbska. Jsem rád, že to mohu před panem Ramou zopakovat,“ řekl srbský premiér.

Na svém twitterovém účtu později poznamenal, že návštěva kvůli Ramovi nesplnila očekávání, že se ve vztazích obou zemí „otočí list“. „Je mi líto, že provokace premiéra Ramy vedla k promarnění této šance. Ale i nadále bychom si přáli spolupracovat ku prospěchu budoucnosti našeho regionu,“ napsal.

Ramova cesta je ve vztazích obou zemí historická. Jde o první návštěvu vrcholného albánského činitele v Bělehradě po 68 letech. Tím posledním, kdo Srbsko navštívil, byl komunistický diktátor Enver Hodža. Bylo to rok po skončení 2. světové války, v Bělehradě vládl Josip Broz Tito, a existovala Jugoslávie.

Na základě dřívějších prohlášení se očekávalo, že Ramova návštěva potvrdí náznaky zlepšování ovzduší mezi Bělehradem a Tiranou. „Návštěva bude znamenat nový začátek pro celý Balkán,“ nechal se v uplynulých dnech slyšet Edi Rama.

K pozitivnímu výsledku pobytu předsedy albánské vlády v Srbsku nepochybně nepřispěje ani jeho návštěva v jihosrbském Preševu, plánovaná na úterý. Rama se tam chce setkat s představiteli albánské komunity, která touží po připojení ke Kosovu.

Odložená návštěva

Původně mělo k návštěvě dojít již 22. října, odložila se ale kvůli incidentu během kvalifikačního utkání reprezentací obou zemí pro mistrovství Evropy v kopané.

Koncem prvního poločasu začal kolem tribuny a posléze i nad hřištěm létat na dálku řízený dron s vlajkou tzv. velké Albánie, zahrnující i část území sousedních států, včetně Srbska a Kosova. Vlajku nakonec strhl jeden ze srbských hráčů, což vyvolalo hněvivou reakci v soupeřově týmu a následnou bitku. Albánské hráče pak napadli fanoušci, kteří vtrhli na hřiště. Rozhodčí následně zápas ukončil.

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić tehdy událost označil za předem naplánovanou politickou provokaci a pozastavil se nad tím, že ji albánští představitelé neodsoudili, ani se výslovně nedistancovali od „velké Albánie“.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality