Výchova, vzdělání a mládež v říjnu 2014

09.11.2014

Komise podepsala dohodu o partnerství s UEFA

Komise podepsala dohodu o partnerství s UEFA

Commission decision of 14.10.2014 adopting the Arrangement for Cooperation between the European Commission and the Union of European Football Associations (UEFA) (Xc(2014)7378)

Pozadí

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) je řídícím orgánem v oblasti fotbalu v 54 evropských zemích. UEFA mimo společnou organizaci soutěží na klubové a mezinárodní úrovni vykonává i dohled nad přestupy hráčů a financováním sportu. Historicky se samoregulace ve fotbale potýkala s konflikty v oblasti volného pohybu osobu v rámci EU a porušováním hospodářské soutěže.

Klíčové a sporné body

Michel Platini podepsal jménem UEFA dohodu o partnerství s Komisí zastoupenou Androullou Vassiliouvou, komisařkou odpovědnou mimo jiné za oblast sportu. Podepsání dohody znamená krok kupředu v oblasti spolupráce v propagaci sportu v EU a regulaci odvětví významného jak z hlediska ekonomického, tak sociálního.

Dohoda pokrývá mimo jiné oblast spolupráce v podpoře zdravého životního stylu u mládeže, podporu vzdělávání mladých fotbalistů, ale i rozvoj finanční solidarity mezi bohatšími velkokluby a menšími týmy. Dohoda by tak měla navázat na dočasnou iniciativu UEFA tzv. Finanční fair-play. Cílem vzájemných vztahů však bude i boj proti organizovanému zločinu, který v tomto odvětví představuje zejména korupce ve sportu jako je prodej zápasů.

Součástí dohody je i z podpora boje proti diskriminaci nebo boj proti výtržnostem na fotbalových stadionech.

Další předpokládaný vývoj

Podepsaná dohoda přepokládá pravidelní bilaterální schůzky vysokých představitelů obou institucí přinejmenším jednou za rok. Pravidelný dialog zvolených zástupců bude probíhat i na nižších úrovních.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality