Junckerova komise dostala zelenou od Evropského parlamentu

22.10.2014
Euroskop

Evropský parlament dnes, 423 hlasy europoslanců z 699 přítomných, schválil novou Evropskou komisi, jejímž předsedou je Jean-Claude Juncker. Proti hlasovalo 209 europoslanců, 67 se hlasování zdrželo. Do Junckerova týmu patří také Věra Jourová. Ta bude eurokomisařkou pro oblast spravedlnosti a ochrany spotřebitele. Nová Komise by měla nastoupit do svých funkcí 1. listopadu.

Noví eurokomisaři většinou pocházejí ze stran, které se zařadily do čtyřech nejsilnějších frakcí EP: lidovci (EPP), socialisté (S&D), Evropští konzervativci a reformisté (ECR) a liberálové (ALDE).

„Když jsem 10. září představil svůj nový tým, chtěl jsem předvést, že své úkoly hodlám plnit rychle a efektivně. Proto bude moje Komise nejen jinak vypadat, ale také jinak pracovat: nikoli jako souhrn svých částí, nýbrž jako tým; nikoli jako vnitřně rozdělená instituce, v níž si každý dělá na svém jasně ohraničeném portfoliu, nýbrž jako politický subjekt založený na principu kolegiality. Přeji si politickou a výkonnou Komisi, která bude sloužit obecnému zájmu a evropským občanům“, řekl Juncker a kvůli tomu, že „instituce ztrácejí důvěru“ jím vedený exekutivní sbor prohlásil za „Komisi poslední šance“.

Priority Komise- energetika, TTIP a migrace

Nová Komise si jako své priority stanovila dodržování fiskální disciplíny, tvorbu pracovních míst, snižování energetické náročnosti, výstavbu infrastruktury, podporu růst a podporu obnovitelných zdrojů. Nový šéf Komise zdůraznil, že je třeba řešit problémy migrantů kvůli dění v nestabilních oblastech, kterými jsou podle něj např. Blízký východ, severní Afrika nebo Ukrajina. Hovořil také o hrozbě eboly. Podpořil také vznik jednotné energetické unie a zdůraznil ztráty, které EU vznikají kvůli tomu, že nevyužívá jednotného digitálního trhu. Vyslovil se pro vznik velké dohody mezi státy a politickými stranami, která by budovala strukturu opírající se o tři pilíře: fiskální důvěryhodnost, investice a strukturální reformy.

Juncker také znovu zopakoval stanovisko Komise k dohodě o transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic (TTIP), že pravomoc soudů členských států EU nemá být omezována zvláštními režimy pro spory mezi státem a investorem a že v TTIP nebude žádná doložka o sporech mezi státem a investorem, pokud s ní nebude souhlasit nový eurokomisař Frans Timmermans.

Avramopoulosovi připadla agenda občanství

Předseda EK Juncker také představil některé detaily k rozdělení portfólií:Dimitrisovi Avramopoulosovi, eurokomisaři pro migraci a vnitřní věci, připadne také agenda občanství s tím, že by měl v této záležitosti úzce spolupracovat s eurokomisařkou Věrou Jourovou. Juncker také rozšířil prvnímu místopředsedovi Komise a eurokomisaři pro lepší regulaci, meziinstitucionální vztahy, právní záležitosti a Listinu základních práv Fransovi Timmermansovi agendu o horizontální zodpovědnost za udržitelný rozvoj.

„Včasné schválení umožní Komisi ujmout se svých úkolů již od 1. listopadu, to je dobrá zpráva. Situace v Evropě je vážná a každý den zpoždění při nasazení nových komisařů je vysoká ztráta pro všechny,“ uvedl po schválení nové Komise Pavel Svoboda z Evropské lidové strany, který je europoslancem a předsedou právního výboru Evropského parlamentu.

Odpůrci Junckerovy komise v EP neuspěli

I přesto, že se schválení Komise očekávalo, někteří europoslanci z seskupení Evropští konzervativci a reformisté už před samotným hlasováním naznačovali, že se zdrží. „My vaši komisi nepodpoříme, protože má federalistický program, který je v rozporu s naším programem… … Obávám se, že vaše komise bude horší, než ta (dosavadní) Barrosova,““ uvedl český europoslanec z této frakce Jan Zahradil. Proti Junckerově Komisi vyjádřili protest také euroskeptici, nacionalisté, Zelení a členové levicové frakce GUE/NGL- ti s sebou měli transparent „Ne úsporám“.

V roce 2010 pro Barrosovu komisi hlasovalo 488 europoslanců, 137 hlasovalo proti 72 se zdrželo hlasování, přičemž i po dnešním aktuálním hlasování, že dosud každá Evropská komise byla Evropským parlamentem schválena. V problémech se ovšem v roce 2004 ocitl už Barroso, když před hlasováním v plénu EP svůj návrh na složení Komise stáhl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek