Junckerův tým je kompletní. 28 kandidátů uspělo při grilování


Euroskop, 21. 10. 2014

Příslušné výbory Evropského parlamentu dnes daly zelenou posledním dvěma kandidátům na členy Evropské komise – Slováku Maroši Šefčovičovi a Slovince Violetě Bulcové. Nic už tak nebrání tomu, aby parlament ve středu hlasoval o nové Evropské komisi jako celku.

„Upřímně, očekávala jsem těžší otázky a byla jsem na ně připravená,“ řekla Bulcová na tiskové konferenci po skončení slyšení. Přesto byla prý „šťastná“, že grilování je už za ní.

Slovinská politička se má stát komisařkou pro dopravu a její slovenský kolega Maroš Šefčovič místopředsedou Komise pro energetickou unii. Oba shodně absolvovali slyšení v příslušných výborech v pondělí večer. Dodatečná tříhodinová slyšení byla vynucena nedávnou nezvládnutou prezentací slovinské expremiérky Alenky Bratušekové, která usilovala o post místopředsedkyně EK pro energetickou unii, ale europoslanci ji jasně odmítli.

Rychlé přeskupení schváleno

Designovaný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker proto na uvolněný post musel najít nového člověka a jeho volba padla na Šefčoviče, který měl být původně zodpovědný za dopravu. Dopravní resort tak zbyl na Bulcovou, kterou Slovinsko do Bruselu vyslalo za Bratušekovou.

Schválení obou kandidátů ve výborech se očekávalo, i když u Bulcové měli někteří poslanci problém s údajně příliš obecnými odpověďmi. Například frakce S&D dnes ale konstatovala, že Bulcová při pondělním dotazování „podala dobrý výkon vzhledem k tomu, jak málo času měla na přípravu“. Šefčovič i Bulcová měli na přípravu jen několik dní.

Velké frakce Junckerovu Komisi podporují

Europarlament tak může již ve středu hlasovat o navrhované Evropské komisi jako celku. Všeobecně se předpokládá, že zákonodárný orgán EU Junckerův tým schválí. Navržení kandidáti jsou v drtivé většině reprezentanty stran zastoupených ve čtyřech nejsilnějších politických frakcích 751členného Evropského parlamentu, jimiž jsou po květnových volbách lidovci (EPP), socialisté (S&D), Evropští konzervativci a reformisté (ECR) a liberálové (ALDE).

Nicméně i mezi poslanci největších stran se ozývají protestní hlasy. Francouzský europoslanec Guillaume Balas varoval podle portálu Euractiv.com, že nová Komise nemůže počítat s „bianko šekem“. Vyjádřil nesouhlas s nominací Španěla Miguela Ariase Cañeteho, kterého považuje za „lobbistu za fosilní paliva“. Současně požaduje, aby Jean-Claude Juncker konkretizoval svůj investiční plán ve výši 300 miliard eur.

Stejné přání mají podle serveru belgičtí socialisté. „300 miliard by mělo pocházet z nových zdrojů, ne z recyklace jiných fondů,“ vyjádřili se tři levicoví europoslanci z belgie v tiskovém prohlášení.

Zatím žádná Komise ve Štrasburku „nepropadla“

Europoslanci Evropskou komisi zatím vždy, i přes výhrady ve výborech, schválili. Hrozícímu neschválení EK předešel nynější předseda Komise José Barroso v říjnu 2004, kdy těsně před hlasováním v plénu EP návrh stáhl. Výbor EP pro občanské svobody předtím totiž odmítl, poprvé v historii, Itala Rocca Buttiglioneho kvůli jeho názorům na homosexualitu a postavení žen a nevalný posudek dostalo i několik dalších kandidátů. Itálie a Lotyšsko pak nominovaly nové komisaře a maďarský kandidát dostal jiný resort.

Pokud zákonodárci exekutivní orgán Evropské unie většinově podpoří, začne jeho pětileté funkční období 1. listopadu. Předtím ji ještě musí koncem týdne schválit vrcholná schůzka EU. Svou práci tím ukončí dosavadní Komise v čele s Josém Barrosem.

Mezi programové priority nové Evropské komise patří dodržování fiskální discipliny, podpora růstu, tvorba pracovních míst, budování infrastruktury nebo podpora obnovitelných energetických zdrojů či snižování energetické náročnosti. Jejím cílem je také uzavření smlouvy o volném obchodu se Spojenými státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek