Hospodářská soutěž v září 2014

08.10.2014
Euroskop

MasterCard prohrál s Komisí boj o mezibankovní poplatky

MasterCard prohrál s Komisí boj o mezibankovní poplatky

MasterCard and Others v Commission (C-382/12P)

Soudní dvůr EU stvrdil 11. 9. 2014 rozhodnutí Komise z 19. 12. 2007 o tom, že přeshraniční vícestranné mezibankovní poplatky za používání karet MasterCard porušují hospodářskou soutěž.

Pozadí

Rozhodnutí se týká poplatků u přeshraničních transakcí v rámci EHP, které obchodníci odvádějí bankám při platbách kartou (tj. části poplatku, kterou následně odvádí banka obchodníka bance, jejíž kartou byl nákup zaplacený). Tyto poplatky, o kterých běžný spotřebitel moc neví, zvyšují náklady na používání karet. Jsou tak přeneseny na všechny spotřebitele v cenách účtovaných obchodníky. Navíc velké množství různých poplatků mezi členskými státy brání rozvoji vnitřního trhu v platbách platebními kartami a souvisejících trzích, jako je internet a mobilní platby.

Klíčové a sporné body

MasterCard po verdiktu v roce 2008 nejprve přeshraniční poplatky zrušil, zároveň ale výrazně zvedl tzv. systémové poplatky a proti rozhodnutí se odvolal. Později se s Komisí dohodl na kompromisu: slíbil, že poplatky sníží na 0,2 % u debetních a 0,3 % u kreditních karet (asi o 40 – 60 %) a že se systémové poplatky vrátí na původní výši.

MasterCard se hájil tím, že poplatky jsou nezbytné pro fungování celého systému. Soudní dvůr je však přesvědčen, že systém by byl nadále funkční i bez těchto poplatků.

Komise brzy zavede pro poplatky jasný strop – právě ve výši 0,2 a 0,3 %. Nejprve má jít o poplatky přeshraniční, později ale i o poplatky za domácí transakce. Nově by také měly být zakázány tzv. příplatky, které si za platbu kartou účtují někteří obchodníci.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality