Rakousko: šéf ÖVP rezignoval

27.08.2014
čtk

Rakouský spolkový vicekancléř a ministr financí Michael Spindelegger rezignoval. Jako důvod uvedl nedostatečnou podporu členů své Rakouské lidové strany (ÖVP) ve sporu o daňovou reformu s koaličními sociálními demokraty (SPÖ).

Agentura Reuters označila Spindeleggerův krok za nečekaný. Společně s vládními funkcemi opouští Spindelegger i křeslo šéfa ÖVP, v němž ho nahradil Reinhold Mitterlehner. „Ve straně musí existovat soudržnost. Když soudržnost existovat přestane, je čas předat kormidlo někomu jinému,“ prohlásil Spindelegger na tiskové konferenci, kterou narychlo svolal, aby ohlásil demisi.

Lidová strana (ÖVP) vede dlouhodobý spor se sociálními demokraty (SPÖ) ohledně financování daňových škrtů. V poslední době navíc Spindelegger čelil stále většímu tlaku z řad spolustraníků na rychlejší tempo daňové reformy. Vicekancléř totiž odmítal vyslyšet výzvy ke snížení daní z příjmů, které by podle něj bylo v současnosti možné jen na úkor dalšího zadlužení země či zvýšení jiných forem daní.

Novým šéfem Rakouské lidové strany se z rozhodnutí jejího vedení stal dnes večer ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner, všeobecně označovaný za pragmatika. Rakouská média spekulují o tom, že by role předsedy strany a vicekancléře mohla být rozdělena mezi dva různé politiky.

Zdaleka nejoblíbenějším politikem ÖVP je ministr zahraničí Sebastian Kurz, ten je ale podle analytiků zřejmě příliš nezkušený, aby nyní převzal vůdcovskou roli – ve středu mu totiž bude teprve 28 let.

Spolkový kancléř Werner Faymann po Spindeleggerově odchodu z funkce vyjádřil přesvědčení, že koalice bude pokračovat až do příštích voleb plánovaných na rok 2018.

Právník Spindelegger se ujal předsednictví strany a funkce vicekancléře v roce 2011, když jeho předchůdce odstoupil ze zdravotních důvodů. Ministrem financí byl jmenován loni, předtím působil jako šéf rakouské diplomacie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek